Annons
X
Annons
X

Tysk nätsida tillåts betygsätta lärare

Lärarfacket varnar för ”internetmobbning” och för att lärare hängs ut. Tysklands högsta domstol för civil- och straffrätt hävdar däremot att yttrandefriheten väger tyngre – och godkänner i en omstridd dom webbportalen spickmich.de där elever betygsätter sina lärare.

Domen sätter punkt för en het strid om lärarbetyg på webben och öppnar dörren för en lång rad liknande portaler som ligger i startgroparna, bland annat den tyska försäkringskassan AOK:s så kallade läkarnavigator där de mer än 25 miljoner medlemmarna i höst ska kunna betygsätta läkare.

– Vi har nu rättsäkerhet, kommenterade igår en talesman för AOK tisdagens beslut i Bundesgerichtshof, domstolen i Karlsruhe.

Astrid Czubayko-Reiss, lärare vid Julius-Stursberg-Gymnasiet i Neukirchen-Vluyn, vände sig för två år sedan till en domstol när hon på spickmich.de fick betyget 4,3 på en skala från 1 till 6, där 1 är högsta betyget.

Annons
X

Lärarinnan klagade över att betygsättningen var nedvärderande, att eleverna var anonyma och att hon inte hade någon möjlighet att kommentera betygen. I första instans vann hon processen, men har sedan dess förlorat två gånger i rad och kan nu inte överklaga längre.

– Elevernas rätt till informationsutbyte och fri kommunikation väger tyngre än lärarnas rätt att påverka vad som publiceras, fastslog rättens vice ordförande Gerda Müller.

– Omdömena som publiceras är varken ärekränkande eller oförskämda och den kärande har inte på något sätt kunnat visa att hon har tagit skada av betygen, heter det i domstolens motivering.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Cornelia von Gierke, den kärandes advokat, kritiserar däremot att domen väcker principiella frågor om integritetsskydd och likabehandlande som inte besvaras.

  – Inga andra anställda i Tyskland måste acceptera att deras betyg offentliggörs. Varför ska lärare inte ha samma rätt?

  Astrid Czubayko-Reiss får stöd av lärarfacket GEW som har backat upp henne med rättshjälp. ”Det förekommer att lärare hängs ut på spickmich.de. Och efter konflikter med elever har de dagen därpå fått bottenbetyg”, påpekar Andreas Meyer-Lauber, chef för GEW i den berörda delstaten Nordrhein-Westfalen.

  Tino Keller, chefredaktör för portalen, understryker att det inte är lärarnas personlighet som betygsätts utan deras prestation och engagemang i yrket.

  Spickmich.de har drygt 1,1 miljoner registrerade medlemmar som på plattformen inte bara betygsätter utan också utbyter åsikter om lärare på den egna skolan. Omstridda kriterier som tidigare ingick i betygsättningen har eliminerats. Tidigare kunde eleverna bland annat kryssa för om de tyckte att läraren var ”sexig” eller ”ful”. Idag kan de välja mellan exempelvis ”kompetent”, ”väl förberedd”, ”cool och slagfärdig” eller ”omtyckt”.

  – I dagens värld av nätverk och omedelbar kommunikation måste alla acceptera att de granskas, argumenterar betygportalens advokat Thomas von Plehwe.

  Även elever pekar på att spickmich.de bara är ett av flera instrument, men att det behövs så länge lärare vägrar att öppet möta kritik.

  – Portalen har uppstått för att vi saknar en feedback-kultur, säger Johannes Struzek från delstatens centrala elevråd. Några få skolor lämnar ut blanketter för anonym utvärdering. Men på det hela taget har elever i Tyskland få möjligheter att säga ifrån vad de tycker om undervisning och lärare.

  För Thilo Weichert, delstaten Schleswig-Holsteins integritetsskyddsombudsman, är spickmich.de inget större problem. En helt annan sak är att det saknas allmängiltiga kriterier för att kunna väga rätten mot informationsfrihet mot rätten till integritetsskydd på internet.

  – Det är en snårskog på internet. Och många av de portaler som betygsätter och värderar befinner sig troligen bortom det i lagen tillåtna, konstaterar han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X