Annons
X
Annons
X

Tysk minister vill att bloggare kliver fram

Den tyska inrikesministern Hans-Peter Friedrich, vill få slut på anonymiteten på nätet. Orsaken är att bloggare som Fjordman och andra, utan att behöva stå för det, kan sprida åsikter och sporra galningar som massmördaren Anders Behring Breivik till framtida dåd.

Tysklands inrikesministern Hans-Peter Friedrich.
Tysklands inrikesministern Hans-Peter Friedrich. Foto: AP

Den norske massmördaren Anders Behring Breivik hämtade mycket inspiration till sitt manifest på internet. Han har surfat runt från sida till sida och snappat upp synpunkter och åsikter. Sin filosofi har han sedan format genom att klippa och klistra från kända filosofer och okända bloggare.

Det är de sistnämnda som den tyska inrikesministern och kristdemokraten, Hans-Peter Friedrich (CSU), vill sätta stopp för. Det borde inte längre gå att utrycka sig anonymt på internet, säger han till den tyska tidningen Der Spiegel.

Bloggare som Fjordman, som var Behring Breiviks kanske största inspirationskälla, ska inte få skriva under pseudonym om Friedrich får som han vill.

Annons
X

Inrikesminstern förklarar för den tyska tidningen att politiskt motiverade gärningsmän som Breivik i dag särskilt på internet enkelt kan hitta radikaliserade och oklara utspel. Det går bra att röra sig från blogg till blogg i en andlig sås, enligt Friedrich.

Ministern menar att även bloggare måste köra med öppna kort och avslöja vilka de är för att tvingas ta ansvar för sina åsikter.

Enligt den tyska inrikesministern har säkerhetsmyndigheter ett växande problem med radikala ensamma gärningsmän. Fler och fler isolerar sig och fördjupar sig i den värld som finns på nätet. De förändras som personer utan att någon märker det, där i ligger faran även för ett land som Tyskland.

På både svenska och utländska bloggsidor samt på Twitter har den tyske inrikesministerns åsikter mött motstånd.

Inte minst det tyska Piratpartiet vänder sig mot ett stopp för anonymitet på nätet. Det är enligt Piratpartiet en viktig del av yttrandefriheten. Frihet är att kunna säga sin mening utan rädsla för konsekvenserna, står att läsa på partiets hemsida.

”PO har rätt om Breiviks bilder” blog.svd.se
Annons
Annons
X

Tysklands inrikesministern Hans-Peter Friedrich.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X