Tysk kannibal kan få livstid

Armin Meiwes, mer känd som ”kannibalen från Rotenburg”, riskerar nu att dömas för mord. Hittills har han bara fällts för dråp.

Under strecket
Publicerad
Annons

Förra året fick han åtta och ett halvt års fängelse för att han på begäran av en 43-årig man hade kastrerat, dödat, styckat och ätit upp denne. Det mesta dokumenterades på video. I går upphävdes domen av Tysklands högsta domstol, som skickade tillbaka det uppmärksammade och unika fallet till en underrätt.
Därmed gick juristerna på riksåklagarens linje. Denne hade överklagat dråpdomen och krävt livstid för mord. Meiwes försvarare hade också överklagat och yrkat på sänkt straff, eftersom offret bett om att få bli slaktat och uppätet. Advokaten ville likställa det med aktiv dödshjälp.

Men det resonemanget underkänner Högsta domstolen och kritiserar också domen. ”Fällande för enbart dråp och inte för mord håller inte inför en rättslig överprövning” skriver domarna och uppdrar åt en domstol i Frankfurt att fälla ett nytt avgörande.
Den i dag 43-årige datateknikern Meiwes lärde känna sitt offer, en ingenjör från Berlin, via internet. Den 9 mars 2001 träffades de i Meiwes stora hus i Rotenburg i mellersta
Tyskland. Där hade Meiwes inrett ett slaktrum, i vilket offret dödades med ett stick i halsen efter att först ha fått sin penis avskuren. Leif Svensson, TT

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons