Annons

Tysk humor får kritikerna att jubla

”Toni Erdmann” med Sandra Hüller är en fantastisk tysk dramakomedi, skriver Jan Lumholdt i Cannes.
”Toni Erdmann” med Sandra Hüller är en fantastisk tysk dramakomedi, skriver Jan Lumholdt i Cannes. Foto: Komplizen Film

Den tyska dramakomedin ”Toni Erdmann” har fått annars bistra kritiker i Cannes att skrika och klappa av pur glädje. Jan Lumholdt hittar guldkorn på filmfestivalen i Cannes, bland annat en rumänsk utmanare om Guldpalmen.

Under strecket
Publicerad

Kastet är tvärt. Årets första Guldpalmsutmanare, rumänska ”Sieranevada”, ryker av vassaste klass. Mycket av filmens knappt tre timmar utspelar sig i en trång lägenhet där vi som flugor på väggen får följa ett drygt dussin familjemedlemmar som samlats till minnesstund för en bortgången far. Tillsammans utgör de ett samtida Mikrorumänien. Här är läkarparet på väg till Thailand för att slippa Bukarestvintern, barnbarnet som festar och drogar för mycket, faster ex-partifunktionären som stolt vidhåller att vissa offer varit nödvändiga då det begav sig, och så den ortodoxe prästen, en blöt filt över tilldragelsen. Här är också en härligt tillredd måltid som aldrig blir avnjuten.

Som i sina tidigare utspel ”Herr Lazarescus död” (2005) och ”Aurora” (2010) lyckades den minutiöse regissören Cristi Puiu nästan oavbrutet fascinera en fullsatt och tilltagande syrematt biosal i Cannes. Samt befästa sitt hemland som ett av de mest vitala på världsfilmfronten 2016.

Annons
Annons
Annons