Annons
X
Annons
X

Tysk feministikon bland avslöjade skattesmitare

I Tyskland faller skattesmitarna nu som käglor. Till de mest prominenta hör Alice Schwarzer, den tyska feminismens ikon, som nu har gjort en självanmälan. Minst 30 miljarder euro förlorar staten årligen, omräknat nästan 270 miljarder kronor.

Alice Schwarzer.
Alice Schwarzer. Foto: MARIJAN MURAT/CORBIS/ALL OVER PRESS

Alice Schwarzer, utgivare av tidskiften Emma och Tysklands mest bitska och mest kända feminist, har sedan 1980-talet bunkrat intäkter på ett hemligt konto i Schweiz.

– Jag var utsatt för hätska attacker och visste inte om jag skulle kunna bo kvar i Tyskland, försvarar sig Alice Schwarzer på sin blogg.

Kommentarerna i de tyska medierna är förintande. Skenheligt och dristigt, skriver Der Spiegel.

Annons
X

– Välkommen i klubben, hälsar veckotidningen Stern. I klubben av prominenta som predikar vatten och dricker vin. Som dekorerar sig med medaljer men ger fasen i samhället när det gäller det egna portmonnän.

– Det är vidrigt!

Klubben som Stern syftar till växer oavbrutet sedan tyska skattemyndigheter för några år sedan började köpa olagligt kopierade cd-skivor med hemliga bankuppgifter från banker i Schweiz och Liechtenstein.

En av många som har snubblat på denna dataförsäljning är fotbollsklubben FC Bayern Münchens mäktige president Uli Hoeneß som ska ha gömt undan tiotals miljoner euro med obeskattade intäkter på 3,2 miljoner euro. Rättegången mot Hoeneß börjar den 10 mars i München.

Theo Sommers, före detta utgivare av veckotidningen Die Zeit och en av landets mest respekterade publicister, dömdes i förra veckan till ett villkorligt straff på ett år och sju månader för skattefusk. Och så sent som i måndags medgav André Schmitz, statssekretare i Berlin, att han smusslat undan 425 000 euro som är placerade på ett konto i Schweiz.

Sedan 2008, då tyska postens koncernchef Klaus Zumwinkel fördes bort i handbojor efter en gryningsräd mot hans villa i Köln, växer inte bara avslöjandena utan också antalet självanmälningar för skattebrott. Räntor på vanligtvis 6 procent samt en straffränta på 5 procent av det totala beloppet måste betalas tillbaka. Men i regel leder det till straffrihet.

Sedan 2008 har självanmälningarna ökat från 8 100 till drygt 24 000 förra året. Sammanlagt har det betalats in skatt på 3,5 miljarder euro, drygt 30 miljarder kronor, sedan den första schweiziska cd-skivan köptes i februari 2010.

Skattetjänstemännens förbund Steuergewerkschaft räknar med att tyska staten årligen går miste om skatteintäkter på 30 miljarder euro.

Myndigheter jagar allt oftare fuskare på Facebook svd.se
Annons
Annons
X

Alice Schwarzer.

Foto: MARIJAN MURAT/CORBIS/ALL OVER PRESS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X