Tysk fackjätte föreslår kortare arbetsvecka

Kan en övergång till fyradagarsvecka rädda jobben i den tyska bilindustrin? På bilden byggs VW:s elmodell E-Golf i Dresden. Arkivbild.
Kan en övergång till fyradagarsvecka rädda jobben i den tyska bilindustrin? På bilden byggs VW:s elmodell E-Golf i Dresden. Arkivbild. Foto: Jens Meyer/AP/TT

Inför nästa års avtalsrörelse slänger industrifacket IG Metall upp ett radikalt förslag på förhandlingsbordet: En övergång till fyra dagars arbetsvecka i syfte att förhindra massuppsägningar.

Under strecket
Ivar Andersen / TT
Publicerad
Annons

– Fyradagarsveckan kan göra det möjligt att rädda industrijobb i stället för att skrota dem, säger ordföranden Jörg Hofmann till Süddeutsche Zeitung.

Många arbetstillfällen i Tysklands bilindustri hotades redan av en pågående strukturomvandling, med tilltagande automatisering och övergången till elbilar – vilka kräver betydligt färre komponenter, och annan kompetens. Bilindustrin står i dag för runt 5 procent av landets BNP och sysselsätter 830 000 personer, men enligt en regeringsfinansierad rapport riskerar hälften av jobben att ha försvunnit år 2030, rapporterar Deutsche Welle. Fallande efterfrågan på traditionella avgasbilar i covidkrisens kölvatten har dessutom gjort situationen än svårare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons