Annons
X
Annons
X

Tysk-brittisk pakt kan bildas efter brexit

Storbritannien och Tyskland vill ha ett gott försvarssamarbete även efter britternas planerade utträde ur EU. För premiärminister Theresa May är det viktigt att försäkra de europeiska ledarna om att landet kommer att spela en viktig försvarsroll i regionen även efter utträdet.

Storbritannien efter brexit
Brittiska soldater vid Natoövningen Iron Sword 2014.
Brittiska soldater vid Natoövningen Iron Sword 2014. Foto: Mindaugas Kulbis/AP

Storbritannien och Tyskland håller på att bilda en ny försvarspakt, det stod klart efter att Theresa May tillkännagivit sin avsikt att spela en viktig roll i europeisk säkerhet även efter brexit. Premiärministern vill försäkra EU-länderna att Storbritannien vill fortsätta samarbeta kring bland annat cybersäkerhet, och landets försvarsministerium har sagt att man arbetar med Tyskland ”om ett gemensamt yttrande om framtida samarbete”. Även det tyska försvarsministeriet har bekräftat, för Financial Times, att de båda länderna har ett gemensamt projekt och kommit med ett uttalande: ”Oavsett brexits effekter förblir Storbritannien en stark partner, allierade i Nato men också bilateralt”.

Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon tros, enligt The Telegraph, ha talat med ett antal EU-länder om att bygga upp militära länkar. Den brittiska regeringen är mån om att betona att Storbritannien är engagerad i Nato och europeisk säkerhet även efter att May aktiverar artikel 50 i slutet av mars.

Till exempel spelar Storbritannien en avgörande roll i Natostyrkan som för närvarande är på plats i Estland. Den militära grupperingen i Baltikum kallas av Nato för en ”förstärkt närvaro”, med syftet att försäkra östliga allierade att de har stöd samt att verka avskräckande gentemot Ryssland. Ett ytterligare tecken på Storbritanniens militära samarbete med Tyskland är att Royal Navys nyaste helikopter, Wildcat, kommer att operera från en tysk fregatt och delta i operationer i Medelhavet nästa år.

Annons
X

Nyheten om en starkare tysk-brittisk allians kommer efter att USA:s president Donald Trump, i samband med sitt möte med Angela Merkel, anklagat Tyskland för att inte spendera tillräckligt mycket av sin budget på försvar. Bara några timmar efter att ha träffat den tyska förbundskanslern meddelade Trump på Twitter att Tyskland måste ”betala mer” till Nato. Merkel svarade Trump att hon håller med om att Tyskland ska betala sin rättmätiga del till Nato. Trump har vid flera tillfällen sagt att USA betalar alltför mycket jämfört med merparten av medlemsländerna.

Annons

Brittiska soldater vid Natoövningen Iron Sword 2014.

Foto: Mindaugas Kulbis/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X