Tysk bank: Grekland får svårt att axla även lägre skuld

”Visserligen kommer Grekland att gynnas av en skuldminskning i stor skala, men enligt våra beräkningar kommer Grekland att ha svårt att på sikt axla även den minskade skulden om de inte genomför långtgående reformer. Sannolikheten kommer att öka under årets andra halva för att ett frustrerat EU stoppar sina betalningar till Grekland.”

Det skriver tyska Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer i ett kundbrev på tisdagen efter att eurogruppen tidigt på morgonen kommit överens om ett andra stödpaket till Grekland.

Under strecket
Direkt
Publicerad
AP
Foto: AP
Annons

Han noterar att förhandlingarna uppenbarligen var rätt svåra eftersom uttalandet inte offentliggjordes förrän strax efter klockan 5 på tisdagsmorgonen. Eurogruppen inledde sitt möte på måndagen klockan 15.30.

Jörg Krämer konstaterar att Internationella valutafonden, IMF, före eurogruppsmötet antytt att de bara skulle anta att Grekland skulle kunna axla sin statsskuld om den minskas från 160 procent av BNP i slutet av 2011 till 120 procent av BNP till 2020. Enligt uttalandet från eurogruppen ska statsskulden nu minskas till 120,5 procent av BNP, vilket enligt chefekonomen borde räcka för IMF.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons