Annons

Tyranner har aldrig gått säkra i Benghazi

Rebellernas viktigaste fäste i Libyen har under sin långa och dramatiska historia utsatts för belägring, erövring och förstörelse, men ständigt återuppbyggts. Benghazis historiska rötter sträcker sig tillbaka till antiken, då i skepnad av Euesperides.

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan inleddes ”Operation odysseisk gryning” under FN:s egid för att befria Libyen från Muammar Gaddafis styre. Den en gång karismatiske unge kaptenen som i sin oblodiga revolution 1969 störtade kung Idris förvandlades med tiden till en brutal diktator som hållit Libyen i ett järngrepp. All opposition mot Gaddafi har krossats av hans maktapparat, men missnöjet med styret har fortsatt att pyra på många håll i landet.

Starkast har motståndet mot honom varit i den östra delen av Libyen, den del som sedan gammalt kallas Cyrenaika. Det var just där som motståndet flammade upp i februari, inspirerat av händelseutvecklingen i grannländerna Tunisien och Egypten. Nyhetsrapporter från upprorets in- ledande dagar och veckor skildrade hur rebellerna successivt tog kontroll över Cyrenaika och att staden Benghazi blev deras viktigaste fäste. När så de Gaddafitrogna styrkorna slog tillbaka och återerövrade ett flertal städer i de västra delarna av landet stod det snabbt klart att den viktigaste striden skulle komma att gälla Benghazi. Genom historien har denna stad utsatts för belägring, erövring och förstörelse, men ständigt återuppbyggts.

Annons
Annons
Annons