Annons

Typisk dirigentroll inget för en stjärna i ständig rörelse

Den franska dirigenten och cembalisten Emmanuelle Haïm leder en ensemble ur Radiosymfonikerna vid fredagens och lördagens (12 och 13 januari) framförande av  Händels ”Tidens och insiktens triumf” i Berwaldhallen i Stockholm. P2 direktsänder konserten på fredag klockan 19.03.
Den franska dirigenten och cembalisten Emmanuelle Haïm leder en ensemble ur Radiosymfonikerna vid fredagens och lördagens (12 och 13 januari) framförande av Händels ”Tidens och insiktens triumf” i Berwaldhallen i Stockholm. P2 direktsänder konserten på fredag klockan 19.03. Foto: Lars Pehrson

När Emmanuelle Haïms fingrar inte rusar över cembalons tangenter dirigerar hon övriga musiker med stora svepande gester. I helgen ger hon två konserter med Radiosymfonikerna i Berwaldhallen i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

”Jag anser att en alltför modern, romantisk syn på dirigenten som stor maestro inte alls passar den här sortens musik”, säger Emmanuelle Haïm.

Foto: Lars Pehrson

En stjärna är i stan: Emmanuelle Haïm, en av den tidiga musikens mest färgstarka företrädare, framträdande både som cembalist och dirigent. Dessutom leder hon en egen ensemble, Le Concert d’Astrée. I Stockholm arbetar hon med musiker ur Radiosymfonikerna som använder moderna instrument men med traditionella sensträngar, vilket ger en mjukare ton. Barockmusiker har annars ofta tidstrogna instrument som dessutom är lägre stämda, men hos Radiosymfonikerna är stämningen på alla sätt hög. Emmanuelle Haïm är full av uppskattning över hur de ansträngt sig:

– Det låter fantastiskt! Musikerna hörde av sig i förväg och frågade hur de skulle göra med strängarna. Jag är en stark anhängare av tidstrogna instrument, men anser också att man inte bör utesluta andra musiker. Händel hör just till den sortens repertoar som man kan spela på alla sorters instrument.

Annons
Annons
Annons