Annons

Anders Mathlein:Tynande tillvaro för tystnaden

LJUDFÖRORENING. Musik, mobilsignaler, prat och buller utgör en ständig ljudkuliss för den moderna stadsbon. I boken ”A Book of Silence” frågar sig Sara Maitland ­varför vi verkar så skrämda av tystnaden, samtidigt som vi ofta säger oss längta efter just lugn och ro.

Under strecket
Publicerad

En stilla dag på en hjortronmyr i Norrlands inland kan man plötsligt höra ett främmande ljud som tycks gåtfullt och nästan skrämmande. Det tar några ögonblick innan man inser att det är ens egna hjärtslag och blodomlopp man hör. För en nutida stadsbo är det ett ljud lika ovanligt som raspet från en gåspenna.

Vi lever i en ljudinfekterad tid, ständigt omgivna av buller och av musik vi inte själva har valt. Klagan över ljudnedsmutsningen av stadsmiljön är sannerligen inte ny, det märkliga är att problemet bara växer. Mobilsignaler och andras högljudda prat har blivit en del av ljudbilden, men framför allt är det musiken som flyter ut och fyller varje vrå. På restauranger, i butiker, på bussen, på gymmet, i väntrummet – överallt musik på allt högre volym. Snabbköpet har så kallade ljudduschar med musik och reklambudskap, väntan i telefon kan betyda att man tvingas lyssna till en sprucken version av ”My Way”.

Annons
Annons
Annons