Tydligt nej till begränsad invandring i Schweiz

Det blev ett tydligt nej till begränsad invandring för att skydda miljön, när Schweiz folkomröstade på söndagen. Regeringen drar därmed en suck av lättnad, medan förespråkarna betonar att oron för ökad invandring finns kvar i landet.

Under strecket
Publicerad
Förslaget om minskad invandring röstades ner ner med bred marginal.

Förslaget om minskad invandring röstades ner ner med bred marginal.

Foto: AP
Annons

Det udda förslaget att minska invandringen för att skydda naturresurserna och miljön röstades ner med 77 procent plus ett rungande nej från samtliga 23 kantoner. Det var ett oväntat tydligt utslag i en laddad folkomröstning. I februari röstade schweizarna för begränsad EU-invandring, och regeringen var oroad för ännu ett invandringsfientligt utslag som ytterligare skulle komplicera relationerna med EU och skada ekonomin,

Förslaget innebar att invandringen till Schweiz skulle begränsas från omkring 80 000 till 16 000 varje år. Enligt initiativtagarna var invandringstaket nödvändigt för att spara på naturresurserna, undvika betongfyllda städer och förorenande trafikstockningar. Aktivisterna bakom initiativet, kallat ”Ecopop”, betonade att Schweiz redan i dag har omkring 25 procent utlänningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons