Annons

Där livet är fullkomligtTydligt att Dostojevskij är Avallones stora förebild

Silvia Avallone (född 1984) debuterade med romanen ”Stål” (2012) som snabbt blev en internationell bästsäljare.
Silvia Avallone (född 1984) debuterade med romanen ”Stål” (2012) som snabbt blev en internationell bästsäljare. Foto: TT

En tonårsgraviditet är central i Silvia Avallones nya roman som utspelar sig i den fiktiva förorten Labriolabyn. Återigen är klasskillnadernas Italien temat, i en berättelse som inte går att värja sig mot.

Under strecket
Publicerad

Silvia Avallone bor i dag i Bologna och är verksam som poet och performanceartist.

Den italienska författaren Silvia Avallone fick sitt stora internationella genombrott med debutromanen ”Stål”, berättelsen om två tonårsflickors vänskap i den nedgångna stålverksorten Piombino. Efter mellanboken ”Marina Belleza”, som saknade mycket av debutens skärpa och driv, är hon nu tillbaka med sin tredje roman ”Där livet är fullkomligt”. 

Den utspelar sig under nio månader i Bologna, Silvia Avallones hemstad sedan universitetstiden. I centrum står tonårsflickan Adele i den fiktiva Bolognaförorten Labriolabyn, vars värld rasar ihop när hon upptäcker att hon är gravid med den småkriminelle Manuel. Sjutton år gammal ställs hon inför det svåra valet att behålla sitt barn eller adoptera bort det. Några mil bort, i stadens mer burgna kvarter, går akademikerparet Dora och Fabio under stigande förtvivlan igenom den ena fertilitetsbehandlingen efter den andra för att kunna få barn. Det är en bitter ödets ironi: de som är rustade att ta hand om ett barn kan inte få något, medan Adele - som saknar möjligheter att ta hand om ett barn - blir gravid.

Annons
Annons
Annons