Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Henrik Ennart: ”Tydliga mobilråd behövs”

Världshälsoorganisationens besked att det är möjligt att mobilstrålning orsakar hjärntumörer borde leda till att svenska myndigheter går ut med tydliga rekommendationer till landets skolor. Rådet att använda handsfree och hålla telefonen 15 millimeter från kroppen kan inte längre gömmas undan i nedladdningsbara produktguider eller på Strålskyddsmyndighetens hemsida.

Under 2008 rapporterades 237 913 nya fall av hjärntumörer i hela världen. Ungefär två tredjedelar var så kallade gliom, en oftast elakartad form av cancer.

Det är dessa gliom som nu kopplas till elektromagnetiska fält från mobiltelefoner och trådlösa DECT-telefoner. Världens ledande experter som samlats vid WHO:s cancerforskningsinstitut i Lyon, IARC, har efter att ha vänt och vridit på problemet i en veckas tid kommit fram till att bevisen blivit starkare.

Det finns studier där man kunnat visa på ett tydligt samband och IARC:s experter menar att det finns rimliga bevis för att tumörerna verkligen orsakas av mobilstrålningen. Däremot behövs det fortfarande fler studier och det kan inte helt uteslutas att de resultat man hittills sett påverkats av slumpen. Det behövs också mer resultat från djurförsök för att vara helt säker.

Annons
X

Trots de kvarstående oklarheterna är det en tydlig kursändring och mot bakgrund av att det finns 5 miljarder mobilabonnemang runt om i världen väntar sig IARC att den nya bedömningen ska få betydande konsekvenser för användningen av mobiltelefoner.

Till saken hör att cancer normalt behöver många år för att utvecklas och att det även finns andra tänkbara och dåligt utforskade hälsorisker som exempelvis minnesstörningar.

WHO:s kursändring föregicks av en hätsk debatt där nya forskningsresultat redovisats in i det sista. Alla är ännu inte offentliggjorda men det står klart att de 13 deltagarländerna i IARC:s egen stora interphonestudie inte kommit överens och börjat splittra upp sig i grupper som redovisar antingen ett ökat samband, eller inget samband alls.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det senare var slutsatsen då den svenska interphone-gruppen på Karolinska institutet i veckan publicerade resultat som tonade ned riskerna. En av författarna, professor Anders Ahlbom, blev som SvD tidigare berättat petad från arbetet med att leda en av expertgrupperna vid Lyon-mötet. Orsaken var misstankar om jäv sedan Ahlbom inte redovisat att han är firmatecknare i ett bolag i Bryssel som utför konsulttjänster åt telekomindustrin.

  När de första resultaten från interphonestudien offentliggjordes förra året var budskapet som spreds på presskonferens och präglade nyhetsrapporteringen att mobilfaran var över. IARC:s nya bedömning visar att så inte var fallet. Det är hög tid att Strålsäkerhetsmyndigheten och mobilbranschen tydligt berättar om hur vi kan prata i telefon utan att riskera hjärntumörer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X