Den sista vargenTycker synd om djuren – gillrar fällor åt människor

Den ungerske författaren László Krasznahorkais namn hörs inte sällan i samband med Nobelprisspekulationer.
Den ungerske författaren László Krasznahorkais namn hörs inte sällan i samband med Nobelprisspekulationer. Foto: Hartwig Klappert

Fällor är ett sammanbindande motiv i László Krasznahorkais fjärde bok på svenska. Den är inte hans bästa, men den bearbetar historiska grundmotiv som orsaksförklaringar inte alltid täcker.

Under strecket
Publicerad
László Krasznahorkai (född 1954) är känd såväl för sina egensinniga romaner som för filmsamarbetena med regissören Béla Tarr. 

László Krasznahorkai (född 1954) är känd såväl för sina egensinniga romaner som för filmsamarbetena med regissören Béla Tarr. 

Annons

I den första av de två berättelserna i ”Den sista vargen”, László Krasznahorkais fjärde bok på svenska, börjar en filosof i Berlin att berätta för bartendern om en inbjudan han fick till det spanska Extremadura. Uppdraget bestod i att "föreviga" området, till fromma för den fattiga landsändans blomstring. Han råkar då läsa om en "sista varg" som ska ha nedlagts i trakten.

Den dödade vargen leder honom till ett naturreservat i Extremadura, där en viltvårdare berättar om en vargflock som nedlades under särskilt segdragna och plågsamma omständigheter. Varghistorien är dramatisk, men den fortlever till slut blott som en stum mani i bargästens inre. Berättaransatsen slutar i ältande vanmakt. Brevet från Extremadura fungerade som en fälla.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons