Annons

”Tycker David Lega att vi ska bortse från asylrätten?”

Malin Björk.
Malin Björk. Foto: Fredrik Persson/TT

Att SD och deras allierade i EU-parlamentet för en människofientlig politik är att förvänta. Att Kristdemokraterna tar rygg på dem säger mycket om vart Ebba Busch Thor vill föra partiet, skriver Malin Björk (V) i en replik.

Under strecket
Publicerad

De senaste åren har vi kunnat se hur olika typer av flyktingsolidaritet misstänkliggörs och till och med kriminaliseras. Ett av de värsta exemplen är när frivilligorganisationers livräddningsinsatser på Medelhavet förhindras och kallas olagliga, trots att fartyg enligt internationell sjörätt har en skyldighet att rädda människor från att drunkna. Ett av de mest uppmärksammade fallen inträffade i somras då tyska sjökaptenen Carola Rackete greps och åtalades efter att ha fört iland ett fyrtiotal migranter på ön Lampedusa.

Som en reaktion på denna oacceptabla utveckling röstade EU-parlamentet den 24 oktober om en resolution för att underlätta för räddningsinsatserna på Medelhavet. Resolutionen föll med två röster. Vänstern, sossarna, de gröna och liberalerna stödde resolutionen. Kristdemokraternas och Moderaternas grupp, EPP, gick samman med extremhögern för att fälla resolutionen.

Annons
Annons
Annons