Annons

Madelaine Levy:Tycka fritt är stort – tycka som DN är större

De nominerade till Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok. Överst från vänster: Karin Smirnoff och Sami Said. Nedre raden Björn Runeborg, Linnea Axelsson och Kenneth Hermele.
De nominerade till Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok. Överst från vänster: Karin Smirnoff och Sami Said. Nedre raden Björn Runeborg, Linnea Axelsson och Kenneth Hermele. Foto: Fredrik Persson/TT

Malin Ullgren upphöjer sin egen smak till allsmäktig – men den som verkligen är lojal med litteraturen respekterar och är nyfiken på andra professionella läsares bedömning.

Under strecket
Publicerad

Den som tror att den svenska litteraturdebatten är alltför artig eller återhållen har fått se sig motbevisad den senaste veckan. Måndagens Augustpris följdes av heta diskussioner. Intressant nog inte om huruvida ”rätt” bok vann, där verkar man vara tämligen överens om att det lyriska eposet ”Æednan” är en imponerande litterär bedrift och ett sjumilakliv i Linnea Axelssons författarskap.

I stället avfärdade Aftonbladet Kulturs Kristofer Andersson i princip samtliga kulturkritikers kunskap, ansträngningar och ideal som irrelevanta då skribenterna och de författare de skriver om inte är tillräckligt unga, eller av samma politiska övertygelse som han själv. ”Radikalchict” som Victor Malm träffande uttryckte det hela i Sydsvenskan.

Annons
Annons
Annons