Annons
X
Annons
X

”Twittrandet från sammanträden måste stoppas”

Twittrandet från riksdagens utskottssammanträden måste stoppas. Det säger Socialdemokraternas gruppledare Carina Moberg, efter dagens turbulenta möte i arbetsmarknadsutskottet. Nu blir det hela en fråga för talmannen.

I förmiddags fick de rödgröna partierna, med stöd av Sveriegdemokraterna, igenom att riksdagen ska uppmana regeringen att återinföra den så kallade hundradagarsregeln i a-kassan och se över a-kassans regler för deltidsarbetslösa.

”Spännande möte med Arbetsmarknadsutskottet idag”, skriver riksdagsledamoten Christoffer Järkeborn (M) i ett
inlägg på Twitter.

”S, V, Mp och SD gick precis iväg och hade gemensamma överläggningar om a-kassan”,
twittrar partikollegan Hanif Bali, när sammanträdet i arbetsmarknadsutskottet har ajournerats.

Annons
X

”De ärendena som är uppe är ju att införa 100 dagarsregeln och a-kassa till deltidsarbetande”,
fortsätter han.

Ylva Johansson (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, är upprörd över twitterflödet.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt att några unga moderater uppenbarligen sprider lögner från utskottets sammanträden. Vi har inte haft några överläggningar med Sverigedemokraterna, och vi kommer inte att ha några, säger Ylva Johansson till SvD.se.

Hanif Bali betonar att han inte twittrade under själva förhandlingarna, utan enbart när mötet var ajournerat.

– Då är det en annan grej. Jag rapporterade inte om någonting som hände under sammanträdet, säger han till SvD.se.

Men twittrandet togs upp på arbetsmarknadsutskottets sammanträde, erfar SvD, sedan ledamoten Mehmet Kaplan (MP) läst inläggen.

– Man har gjort det väldigt tydligt från presidiets sida att det inte är ok att twittra om saker som sker under sittande möten. Det känner jag att jag har hedrat. Det som sker i korridorerna känner jag inte på något sätt är hemligt, säger Hanif Bali.

Ylva Johansson har under förmiddagen tagit upp det inträffade med Carina Moberg, partiets gruppledare i riksdagen, som tidigare var ordförande i civilutskottet. Frågan om hur twitter och sms ska hanteras diskuterades bland utskottsordförandena redan förra mandatperioden, berättar hon.

– Jag tänker nu ta upp en diskussion om det här med talmannen och de andra gruppledarna.

Sammanträdena i riksdagens utskott är inte offentliga, poängterar Carina Moberg, som anser att det inte ska vara tillåtet att twittra om det händer under mötena.

– Absolut inte. Det som har hänt i dag bara stärker min uppfattning. Man ska inte få kommunicera med omvärlden om det som avhandlas, det är min uppfattning.

Det är viktigt att ledamöterna i utskotten ”i lugn och ro” kan diskutera sig fram till ”kloka beslut”, förklarar hon.

– Vi ska inte ha någon twitterdemokrati i det här landet, utan en demokrati där vi folkvalda kan väga våra argument mot varandra. Det här gagnar verkligen inte någon samförståndsanda.

Redan i dag lämnar KU:s ledamöter ifrån sig sina telefoner under mötena.

– Det är sorgligt om det skulle behövas, i dag är telefonerna som en dator, säger Carina Moberg.

Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson tycker att det inträffade låter ”beklagligt”.

– Man kan ha olika överenskommelser i respektive utskott, men det generella är att det som förekommer där ska man hålla internt. Det är för att vi ska kunna ha överläggningar och kunna ventilera alla aspekter.

Han är skeptisk till att förbjuda telefoner på utskottsmöten.

– Det ska inte behövas, man kan ha barn eller ungdomar som är sjuka, eller vänta på ett viktigt besked. Men det kräver att man är en ansvarskännande person.

För några veckor sedan fick Sverigedemokraten Kent Ekeroth hård kritik, när han twittrade från ett slutet möte i EU-nämnden.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X