Annons

Studie: Twitter spelade roll efter terrordådet

Människor spelar i dag en mer aktiv roll i händelse av kris, bland annat genom social medier, enligt studien. Arkivbild.
Människor spelar i dag en mer aktiv roll i händelse av kris, bland annat genom social medier, enligt studien. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Människors twittrande spelade en viktig roll efter dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Vår förmåga att organisera oss och sprida viktig information bidrog till en ökad säkerhet för allmänheten, enligt en ny studie.

Under strecket
Malin Johanson / TT
Publicerad

Studien, som publicerats i tidsskriften Nordicom Review, har undersökt effekten av vårt användande av Twitter efter terrordådet på Drottninggatan. Genom att titta på hastaggen #openstockholm har forskaren Minttu Tikka kunnat konstatera att majoriteten av inläggen fokuserar på rationella aspekter i ett krisläge snarare än att utrycka sorg och medlidande.

– Jag har tidigare tittat på den här typen av hashtagg vid andra terrorattacker och det är intressant att se hur vanliga människor kan organisera sig och hjälpa varandra, säger Minttu Tikka, forskare vid Helsingfors universitet, och fortsätter:

Annons
Annons
Annons