Annons

Twitter raderade Trumps video om protesterna

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Patrick Semansky/AP

Twitter har tagit bort en kampanjvideo av president Donald Trump om George Floyds död och demonstrationerna som följt. Plattformen hänvisar till klagomål om brott mot upphovsrätten, skriver Reuters.

Under strecket
Publicerad

I videoklippet, som består av en samling bilder och videos från de protestmarscher och våldsamheter som följt efter den svarte amerikanen George Floyds, hörs Trump tala i bakgrunden.

Enligt Twitter har anmälningar om att videon bryter mot upphovsrätten kommit in, varför de valt att ta bort den. Andrew Clark, talesperson för Donald Trumps presidentvalskampanj, reagerar mot plattformens agerande.

– Denna incident är ytterligare en påminnelse om att Twitter hittar på reglerna allteftersom, säger han till The Hill.

Klippet är tre minuter och 45 sekunder långt och twittrades ut den 3 juni. Kampanjvideon, som publicerades av det officiella kontot Trumps presidentvalskampanj, ligger kvar på presidentens Youtube kanal där det först lades upp. Det har hittills fått över 60 000 visningar och 13 000 gillamarkeringar.

Floyds död, som följde efter att en vit polisman tryckte sitt knä över hans nacke i närmare nio minuter, har lett till omfattande protester över hela USA mot polisvåld och rasism. Det har också lett till våldsamheter, plundring och förstörelse och demonstrationerna har även spridit sig till andra delar av världen.

De senaste veckorna har Twitterinlägg av Trump vid flera tillfällen flaggats av plattformen, något som lett till en konflikt mellan Trump och Twitter.

Flaggningen innebär att Donald Trumps inlägg finns kvar, men döljs bakom texten "Denna tweet bröt mot Twitters regler om förhärligande av våld". För att läsa inlägget måste användarna klicka sig förbi varningen.

En ilsken Trump slog tillbaka och undertecknade senare en presidentorder som syftar till att ta ifrån it-jättar som Twitter, Google och Facebook vissa skydd mot rättsliga åtgärder som de åtnjuter.

Han har anklagat Twitter för politisk aktivism och hävdar att sociala medier "fullständigt tystar" konservativa röster.

Efter reklamen visas:
George Floyds död – detta har hänt
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons