Annons
X
Annons
X

Twitter ett av få sätt att få information

Den iranska regimen förbjuder nu utländska journalister att rapportera om gatuprotesterna i Teheran. Det innebär att pressackreditering till alla utländska mediebolag dras in. Ett av få sätt att få information om vad som nu händer i Iran är via mikrobloggandet på twitter.

Irans huvudstad Teheran är lamslagen av protester. Samtidigt stryper myndigheterna den öppna informationen. Utländska journalister har inte tillåtelse att rapportera, filma eller ta bilder i staden. Att bara ta fram en mobiltelefon kan innebära en risk för utvisning ur landet. De få som vågar lämna vittnesmål till medierna tvingas vara anonyma för sin egen säkerhet.

Inte heller sms och internet fungerar normalt. Nätet beskrivs som trögt och en hel del hemsidor är blockerade. Facebook stängdes ned redan före valet eftersom grupper hade skapats till stöd för oppositionens kandidater.

Däremot tycks myndigheterna inte ha kunnat stoppa mikrobloggandet via Twitter som informationskälla. Det ansågs spela en så stor roll för informationen från Iran att en planerad uppgradering av nätverket som skulle betytt 90 minuters paus i början av veckan tillfälligt sköts upp. USA:s utrikesdepartement gick senare ut och förklarade att de stod bakom den uppmaningen.

Annons
X

På Twitter har många kunnat följa rapportering inifrån Iran från studenter som själva deltar i protesterna. Både vittnesmål, bilder och senaste nytt om vad som händer i Teheran har kommit från regimkritiker den här vägen, och det har talats om en stor Twitter-revolution.

Ett meddelande på Twitter får högst vara 140 tecken långt. För att samla meddelanden om samma ämne används så kallade hashtags, symbolen #. Två av de mest aktiva i nuvarande Irankrisen är #iranelection och #iranvote.

Ett problem är dock att flödet är så intensivt och omfattande att det ändå kan vara svårt att få en överblick över vad som händer.

I måndags utvisades ett spanskt tv-team som har bevakat valet i Iran.

– Vi är ovälkomna vittnen. Nu vill de bli av med utländska medier. Gatorna är fulla av poliser. Skälet till att protesterna inte slagits ned tidigare är definitivt att de visste att medierna fanns där då, sade Yolanda Alvarez från spanska RTVE till den arabiska tv-kanalen al-Jazira på måndagen.

Även al-Jaziras korrespondent i Teheran, Teymoor Nabili, berättar att möjligheterna att rapportera fritt har blivit svårare för varje dag som gått sedan valresultatet presenterades i lördags.

– Jag kan nu inte längre ta med en kamera ut på gatorna, och är inte ens säker på att jag kan använda en mobiltelefon utomhus utan att riskera problem.

En tidning ägd av oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi stängdes på måndagen.

– Det tycks vara en del i ett mönster hos de iranska myndigheterna att begränsa möjligheterna att rapportera om efterdyningarna till det omstridda valet, sade BBC:s chef för World Services Peter Horrocks.

Och BBC skriver själva på sin hemsida att de iranska myndigheterna beskriver mediejätten som en symbol för västerländsk korruption. Det kan förklara att mycket få anhängare till den sittande presidenten Ahmadinejad hör av sig med vittnesmål och synpunkter, något som BBC har uppmanat till.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X