Recension

Dansa för ossTvivlet spelar huvudrollen

SCENER UR ETT LIV Inte ett ord om Guldbaggar, däremot ganska mycket om misslyckanden och självtvivel. Michael Nyqvists ”Dansa för oss” är en välskriven bok som berör.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

De träffas på Kristallen för en öl – vännen poeten och Michael Nyqvist. Eagle Eye Cherry är också med på ett hörn. De är unga och hungriga, men samtidigt så gamla att de har börjat bli lätt desillusionerade. De talar om konsten med stort K. Poeten går till anfall. Menar att en skådespelare bara är en ”dumskalle som inte kan skriva själv utan babblar andras texter /…/ En treåring som söker kärlek”. Det får Michael Nyqvist att tänka på alla fördomar om yrket. Skådespelare sedda som ”självälskande, fåfänga, flirtiga fyllon”.

Det är heller inget smickrande självporträtt Michael Nyqvist skissar fram i nya självbiografin. Tvärtom, här får läsaren i korta, fristående scener stifta bekantskap med tvivlaren Nyqvist. Skådespelaren som ännu vid dryga femtio inte har lyckats bemästra sin scenskräck. Pojken som tyckte han såg ut som semla och trodde sig ha kommit in på scenskolan i Malmö av misstag, blev petad från rollen som Romeo i en uppsättning på Unga Riks och det första året på Dramaten kände sig som en ”silverfisk som har smugit sig in genom en springa”. En osäker kille som aldrig har lämnat skolgården och som fortfarande knarkar bekräftelse på samma sätt som andra söker solen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons