Tvillingar - men framför allt två egna individer

Ni minns kanske bilden på Idagsidan för en vecka sedan: Två unga flickor i profil, med ansiktena mot varandra, tvillingparet Marie och Sophie Jonasson: ”Vi har delat livmoder, hon är en del av mig”, förklarade de. Så känns det inte alls för Björn och Anders Nilsson: - Vi har aldrig ”ridit på tvillinggrejen”. Visst är de lika - men även som enäggstvilling kan man vara en egen person.

Under strecket
Publicerad
Annons

När tandläkaren undersökte Anders Nilsson och såg att en visdomstand måste ryckas ut, kunde Anders ringa sin tvillingbror Björn och säga åt honom att gå till tandläkaren: ”Det är en tand vi måste dra ut”.
Björn och Anders Nilsson är enäggstvillingar. Två personer som, om allt gått som ”normalt”, hade varit en. I stället delade sig det befruktade ägget någon av de första tolv dagarna. Och blev två personer med exakt samma gener, biologiska arv, DNA, blodgrupp, ögonfärg och hårfärg.

– Vi har mycket gemensamt, men ju äldre vi blir desto mer olika blir vi. Är man enäggs kan man vara två skilda individer. Men det kan också vara tvärtom.
Som tvillingparet på deras skola, de som alltid var tillsammans. Var en sjuk, stannade båda hemma. Ett så nära förhållande tycker Anders är svårt att förstå.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons