Tveksamt om liv funnits på Mars

Drömmen om att det finns liv på Mars förefaller bli alltmer svåruppfylld. De samlade erfarenheterna av tio års jordlig närvaro på den röda planeten pekar mot att miljön är extremt tuff och knappast gynnar uppkomsten av liv som liknar vårt på jorden.

Under strecket
Publicerad
Annons

I tio år har nu människan på flera sätt kunnat undersöka Mars med det uttalade målet att försöka ta reda på om det funnits liv på denna grannplanet. Framgångarna för både USA:s och Europas kostsamma Mars-äventyr har varit stora och uppmuntrande, konstaterade en rad ledande amerikanska rymdforskare vid det pågående AAAS-mötet i Boston.

Trots att ingen levande person satt sin fot på Mars har vi ändå kunnat lära oss en hel del om planeten. Viktiga medhjälpare har inte minst varit de två robot-fordon (kallade rover) Spirit och Opportunity som nu i fyra jordsliga år farit runt på Mars och avslöjat både det ena och det andra. Egentligen skulle de bara ha fungerat under kort tid men nu har de kämpat på 16 gånger längre tid än planerat. Och mer lär det bli, menade experterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons