X
Annons
X
Janne Andersson utanför gatuköket Fyrkanten i Vallberga.
Janne Andersson utanför gatuköket Fyrkanten i Vallberga. Foto: Björn Larsson Rosvall

”Tveksamt om jag vill träna ett allsvenskt lag igen”

Långläsning

Janne Andersson är en av Sveriges mest hyllade ledare och har blivit en symbol för Den svenska fotbollsmodellen. Men vad är egentligen hemligheten bakom framgångarna? Förbundskaptenen och SvD:s chefredaktör Fredric Karén reser till sin gemensamma hemmaplan där allt började – och kanske slutar.

Ibland när Janne Andersson är ute och går med hunden Conrad passar han på att smyga förbi Lidingövallen. Han tycker om att stå där i kvällssolen och titta när putte- och knattelagen tränar.

– Det är intressant att lyssna på tränarnas instruktioner och följa övningarna. Häromveckan gick jag faktiskt fram till en tjej som tränade ett flicklag och berömde henne. Hon var fantastiskt duktig, tydlig i sina instruktioner. Det är roligt att se, säger han.

Janne Andersson utanför gatuköket Fyrkanten i Vallberga.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 1 av 17

I 18 år var Janne Andersson Alet IK i Halmstad trogen. Han började som knattespelare och slutade som spelande tränare för A-laget.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 2 av 17

Profet i sin egen stad. På Grötviks badplats utanför Halmstad vill många komma fram och ta selfies med förbundskaptenen.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 3 av 17

Laget som formade Janne Andersson. Gamla spelare och tränare samlade utanför Alet IK:s klubbstuga för att dela sina minnen. Från vänster: Martin Östling, Stefan Bokström, Lennart Ljung, Alf Hallberg och med ryggen mot, Per Hallström.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 4 av 17

Alf Hallberg visar hur han fick släpa Janne Andersson av plan efter en match på 1980-talet när han ilsknat till på domaren. Bredvid står Rolf Bengtsson och Håkan Hallberg.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 5 av 17
Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 6 av 17

Per Hallströms protokoll från Alet IK visar att Janne Andersson är föreningens största målskytt genom tiderna.

Foto: Per Hallström Bild 7 av 17

Mot Tyskland i VM. ”Det var faktiskt enda gången det susade till i huvudet på mig under hela VM. Herregud, vi möter Tyskland, här kan det bli åka av”, berättar Janne.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 8 av 17

Slipar på taktiken under VM i Ryssland.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 9 av 17

Kaptenerna kramar om varandra. I Andreas Grönqvist har Janne hittat en lagkapten som delar hans vision om hur fotboll ska spelas.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 10 av 17

Mot kvartsfinal. Sverige slog Schweiz med 1–0 och Janne Andersson fick svenska folket att drömma tillbaka till sommaren 1994.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 11 av 17

Det var 15 år sedan omklädningsrummen på Laholms IP användes. Numera spelar laget sina matcher på närliggande Glänninge Park.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 12 av 17

Per Rydhög, tidigare lagledare i LFK, berättar om hur han bytte ut den spelande tränaren Janne i en match på Laholms IP. ”Men vem ska nu göra målen”, sade Janne surt när han gick av planen. ”Ja, inte du i alla fall, för du är utbytt”, svarade Per Rydhög.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 13 av 17

Jannes första tränaruppdrag. Att träna systern Eva Andersson, till höger om målvakten på nedre raden, och hennes lagkamrater i Alets damlag.

Foto: Privat Bild 14 av 17

Fighting faces – Janne Andersson visade sin vinnarskalle i fotbolls-VM. Sverige gjorde succé. Men det är historia. ”Då var då. Nu är nu. Sen är sen”, lyder förbundskaptenens mantra.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 15 av 17

Nära havet vill jag bo. Det tog 50 år för Janne Andersson och hustrun Ulrika att klippa navelsträngen till Halmstad. Men varje sommar återvänder han hit, till Grötviks badplats.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 16 av 17

På 1990-talet var det Mats-Ola Nilsson som gjorde mål på Mats Lundgrens nickskarvar när Janne tränade Laholms FK. Numera förestår han förbundskaptenens favoritgatukök i Vallberga.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 17 av 17
Annons
X
Annons
X
Annons
X