Annons
X
Annons
X

Tveksamt att dra slutsater enligt statsvetare

Uppsvinget för alliansen i den senaste Demoskopmätningen ska tas med en nypa salt. Det menar statsvetare som SvD.se har talat med.

– Man ska vara försiktig med att dra några större slutsatser av en sådan här undersökning, frågan som ställts handlar ju om enskilda partier och inte blocksympatier, säger Jan Strid, expert på opinionsundersökningar och lektor vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), vid Göteborgs universitet.

Resultaten för de enskilda partierna är heller inte statistiskt säkerställda vilket kan vara en varningsflagga, enligt Strid.

– Men ska man säga något om förändringar kan man väl tänka sig att Miljöpartiets utspel om bensinskatten är en förklaring.

Annons
X

Om det vore val i dag skulle de fyra regeringspartierna få 49,2 procent mot 47,4 för de tre oppositionspartierna, enligt
mätningen som presenteras i Expressen. En tydlig svängning mot
Demoskops mätning i mars då regeringspartierna tvärtom befann sig i underläge med 43,7 procent av sympatierna, medan oppositionen hade hela 52,4 procent av sympatierna. Även andra opinionsmätningar har visat på en ledning för de rödgröna på senare tid.

Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap är skeptisk till de täta mätningarna som just nu cirkulerar i medierna och tycker inte att det går att dra några slutsater av den senaste uppgången för alliansen i Demoskops mätning.

– Det går upp och det går ned och så här långt till valet kan man inte dra några slutsatser. Ur ett demokratiskt perspektiv kan det vara vanskligt att mäta hela tiden, folk blir uttröttade, säger han till SvD.se.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X