Tveksam effekt av sänkt moms

Det är inte självklart att regeringens planerade sänkning av restaurangmomsen leder till vare sig ökad efterfrågan eller ökad sysselsättning i någon större utsträckning. Det visar erfarenheter från vårt östra grannland.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Erfarenheterna från Finland visar att momssänkning på frisörverksamhet och restauranger gett små prissänkningar och liten, om ens någon, effekt på sysselsättningen. Nästan hälften av frisörföretagen sänkte inte sina priser alls och bara en tredjedel av restaurangerna gjorde det, visar två finska studier.

De finländska studierna sammanfattas i senaste numret av Ekonomisk debatt. Momsen på frisörverksamhet sänktes 2007 från 22 till 8 procent. En motsvarande sänkning av konsumentpriserna skulle ha varit 11,5 procent, men den genomsnittliga sänkningen blev 7,6 procent. Drygt hälften av frisörföretagen sänkte inte alls utan tog ut sänkningen som ökad vinst. Momsen på restauranger sänktes i juli 2010 från 22 till 13 procent. Endast en tredjedel av restaurangerna sänkte sina priser, men de som gjorde det tycks ha sänkt med ungefär hela momssänkningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons