Tveklöst en av de största bedrifterna i historien

”Är det sant att en egyptisk farao lät genomföra en upptäcktsresa runt hela Afrika? Hur goda belägg har vi för att detta verkligen ägde rum?”

Under strecket
Publicerad
IBL
Foto: IBL
Annons

Faraonen ifråga hette Necho II, tillhörde den 26:e dynastin och regerade från 610 till 595 f.Kr. Han har gått till historien för sina kraftfulla, men i längden misslyckade, försök att utvidga det egyptiska väldet i Syrien, vilka bland annat resulterade i omnämnanden i Gamla testamentet. I detta agerade han i linje med gammal egyptisk tradition, men inom andra fält var Necho en pionjär. Det gällde inte minst hans inställning till sjökrigföring. Egypten hade aldrig tidigare storsatsat på flottan, men Necho allierade sig med grekerna och byggde upp sjöstridskrafter både i Röda havet och i Medelhavet. Han lade också ned stor möda på att bygga en tidig variant av Suezkanalen, ett projekt som dock inte kunde slutföras i hans livstid. Kanalen blev troligen klar omkring 400 f.Kr., möjligen först under hellenistisk tid, då man löst problemet med slussteknologi. (Enligt islamiska källor hade kanalen upphört att fungera på 600-talet e.Kr., men efter nödvändiga arbetsinsatser kunde den ånyo öppnas på 640-talet. Under ett arabiskt inbördeskrig på 760-talet stängdes på nytt, den här gången för gott.)

Uppgiften att Necho skulle ha låtit genomföra en seglats runt Afrika stammar från Herodotos, som anger att faraonen gav fenicier i uppdrag att resa från Röda havet söderut, runt hela kontinenten och fram till Nildeltat. Herodotos anger ingen skriftlig källa, och uppenbarligen rör det sig om en uppgift som förmedlats genom muntlig tradition:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons