Annons
X
Annons
X

Tveklös dom om gruppvåldtäkt

Sex tonårspojkar döms efter en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Tensta i mars. Tingsrätten tycker att det 15-åriga offret är mer trovärdigt än förövarna.

Av TT

Under en lägenhetsfest utsatte fem pojkar en 15-årig flicka för grov våldtäkt och en gjorde ett försök till samma brott, slog Solna tingsrätt fast i en dom på fredagen.

På juristspråk befann sig flickan i ett hjälplöst tillstånd. Hon var i numerärt underläge, hon kände inte pojkarna, de var påträngande och hon var rädd att de skulle misshandla henne om hon inte gjorde som de sade.

Teknisk bevisning i egentlig mening saknas i målet. Men flickans berättelse anses trovärdig. Dessutom har en hjälpande kvinna, och den första polis flickan pratade med kort efter händelsen, vittnat om hur uppriven hon var och vad hon berättade för dem.

Annons
X

Till skillnad från flickan ska pojkarna - med undantag för en 16-åring som hela tiden nekat till allt - ha ändrat sina berättelser under rättsprocessens gång. Fyra pojkar - två 15-åringar, en 16-åring och en 17-åring - erkände så småningom samlag men inte våldtäkt. De anses inte trovärdiga.

Konversationer mellan pojkarna via chatt och sms tyder dessutom på att de försökt att dölja något.

Samtliga döms till ungdomsvård och ska betala skadestånd till flickan. Fem döms dessutom till ungdomstjänst.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är oklart om domen överklagas.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för?

  quiz.svd.se

  V 39 | Vad heter den omstridda boken?

  quiz.svd.se

  V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

  quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X