Annons
X
Annons
X

Tvekar om a-kassan kan bli obligatorisk 2009

Ansvarig minister Sven Otto Littorin är beredd att lagstifta om ändrade spelregler på arbetsmarknaden – under förutsättning att fack och arbetsgivare blir överens. Det beskedet ger han inför parternas förhandlingar om ett nytt Saltsjöbadsavtal.

(uppdaterad)
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Foto: MALIN HOELSTAD & HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX | MONTAGE: SVD

Hittills har Sven Otto Littorin haft få lugna stunder. Han summerar det första året som arbetsmarknadsminister: fem propositioner, ett 20-tal lagändringar, lika många förordningsförändringar, 89 interpellationer, drygt 100 skriftliga frågor samt sex anmälningar till riksdagens konstitutionsutskott.

Sven Otto Littorin har hand om regeringens övergripande mål – att få fler i arbete. Han är, i huvudsak, nöjd.

– Det är all-time high i antalet sysselsatta. Utanförskapet minskar, arbetslösheten minskar, antalet arbetade timmar ökar, vi har rekord i antalet lediga platser på arbetsförmedlingen. Och så vidare, och så vidare.

Annons
X

Ändå är han hårt ansatt av oppositionen. Höjda avgifter i a-kassan, sänkta ersättningsnivåer, skärpta ersättningskrav och, senast, tuffare villkor för deltidsarbetslösa har fått massiv kritik. ”Det ska löna sig att vara rik och kosta att vara fattig”, sammanfattar Pär Nuder (s) den förda politiken.

– Med all respekt, men jag blir så förbannad när man uttrycker sig på det sättet. Är det rättvisa att stå i utanförskap? Är det rättvisa att stå i arbetslöshet? Är det rättvisa att ha hög ersättning men aldrig ett hopp om ett arbete?

Hur tror du att det är att leva på a-kassa?

–Det är naturligtvis inte vad man önskar sig. Men vi har inte gjort allt det här för att jävlas med långtidsarbetslösa, utan för att förstärka möjligheten att komma tillbaka till ett arbete. Då krävs ibland obehagliga åtgärder.

Fler stormar väntar Sven Otto Littorin. Planerna på en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring för alla löntagare har mötts av högljudda protester från både höger och vänster. Ansvarig minister ger svar på tal:

– Har du en bil och ska köra den måste du ha en trafikförsäkring. Har du jobb och lön ska du ha en arbetslöshetsförsäkring.

När regeringen tillträdde stod runt 700000 av de omkring 4,6 miljoner personerna i arbetskraften utanför a-kassan. Sedan dess har ytterligare 300000 medlemmar hoppat av. ”Dumt”, enligt Sven Otto Littorin.

– Många har inte mer än grundskyddet i arbetslöshetsförsäkringen, och kommer att få det väldigt besvärligt om de blir arbetslösa.

Målet är att en obligatorisk a-kassa ska införas den 1 juli 2009. Men det hela är ”tekniskt komplicerad materia”, förklarar han.

– Jag tycker att det är rätt att göra, men vill lyssna in remissinstansernas synpunkter, och se om det är praktiskt genomförbart.

I vilken utsträckning går det att genomföra 2009?

– Det kan man inte vara riktigt säker på. Vi får avvakta utredningen.

Regeringens jobbpolitik är heller inte oomstridd internt. Många moderater är besvikna över beskedet att arbetsrätten ska förbli intakt. Partistämman, som inleds på torsdag, ska ta ställning till sju motioner som utmanar partitoppen och kräver en reformerad arbetsrätt. Sven Otto Littorin är kallsinnig. Under 2006 slöts 3906 avtal på svensk arbetsmarknad, berättar han. Bara 18 av dem ledde till konflikt.

– Knappt 2000 arbetsdagar förlorades förra året i strejk. Det ska jämföras med ett par miljoner i Frankrike.

Men han är ”mycket glad” att Svenskt Näringsliv och de fackliga motparterna LO och tjänstemannakartellen PTK nu är redo att, på egen hand, diskutera ett nytt huvudavtal. Det gällande Saltsjöbadsavtalet har nära 70 år på nacken, och Svenskt Näringsliv vill förhandla om både konfliktregler och lagen om anställningsskydd.

– Lyckas man är det historiskt.

Under förutsättning att de inblandade är överens klargör Sven Otto Littorin också att han kan tänka sig att lagstifta om förändringar av arbetsmarknadens spelregler.

– Om en del av paketet är att det krävs lite lagstiftningsändring, ska jag absolut titta på det.

Det finns dock två brasklappar: arbetsmarknadens funktionssätt får inte försämras, och inga kostnader vältras över på skattebetalarna.

– Jag kommer inte att gå med på höjd a-kassa.

Han gör nu också ”ett inspel” till parterna inför de stundande förhandlingarna: glöm inte småföretagen.

– Jag hoppas att man lyssnar noga på de mindre företagens upplevda bekymmer. Småföretagens betydelse för jobbtillväxt och stabilitet på arbetsmarknaden är mycket större än man tror.

Vad har de för problem?

– Många säger att de har problem med en del av de konflikter som finns. Känslan är att den här balansen inte riktigt finns hos de mindre företagen.

När de nya förslagen i höstbudgeten träder i kraft nästa år, så är det mesta av alliansens jobbpolitik genomförd. Men arbetsmarknadsministern tänker inte luta sig tillbaka. I fokus framöver står förtidspensionärerna, en grupp som ännu inte minskat.

– Vi tar ett stort häv i budgeten. Men om kan vi göra ännu mer, så ska vi göra det.

Vad kan det handla om?

– Det vet jag ärligt talat inte. Det blir kanske inga braskande reformer, som får 200 000 att demonstrera mot en, utan snarare ett ständigt förbättringsarbete för att få inflödet på arbetsmarknaden att fungera bättre.

Annons
Annons
X

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Foto: MALIN HOELSTAD & HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX | MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X