Annons
X
Annons
X

”Tvättmedel” i kaffeautomat

Mjölken i många av landets kaffeautomater är rena tvättmedlet. För 37 år sedan orsakade miljödebattören Björn Gillberg en tv-storm när han tvättade skjortor i mjölkersättningsmedlet Coffee mate. Men fortfarande blandar de största leverantörerna samma sörja i ditt automatkaffe.

Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen Stockholm, ville ha reda på vilken sorts mjölk det var i kaffeautomaterna på jobbet. Det var ingen mjölk, utan gräddersättning, så kallad whitener.

Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen Stockholm, ville ha reda på vilken sorts mjölk det var i kaffeautomaterna på jobbet. Det var ingen mjölk, utan gräddersättning, så kallad whitener. Foto: MARTIN VON KROGH

Louise Ungerth är chef för konsumentfrågor vid Konsumentföreningen Stockholm. En dag fick hon för sig att undersöka vad det egentligen är för mjölk i kaffeautomaten som hon varje dag nyttjar på jobbet.

För att få veta om det var lätt- eller mellanmjölk i automaten ringde hon upp leverantören Selecta som är marknadsledande i Sverige. Då visade det sig att mjölken i själva verket är ett gräddersättningsmedel, en så kallad whitener, som inte har ett dugg med mjölk att göra. Den består mestadels av glukossirap, en billig sockerlösning som framställs från majs, vete eller potatis.

–Jag blev väldigt förvånad när jag fick veta att det jag hällt i kaffet fyra–fem gånger om dagen de senaste åren är en sockerlösning med härdat fett och ett antal kemiska tillsatser, säger Louise Ungerth.

Konsumentföreningen Stockholm tycker att Selecta sysslar med falsk marknadsföring och lurar sina kunder.

På Selecta-automaten nämns inte ett ord om någon whitener. Enligt texten vid knapparna kan man välja mellan bland annat caffè latte – kaffe med skummad mjölk, café au lait – kaffe med varm mjölk, och wiener melange – varm choklad med skummad mjölk.

I avtalet som Konsumentföreningen Stockholm undertecknat nämns inget om gräddersättningsmedel, och det är mjölkpulver man beställer när automaten behöver fyllas på, ändå får man en whitener.

–Vi är nog många som gått på samma blåsning. Den som är intresserad bör kontakta sin leverantör och ta reda på vad de dricker. Jag tror inte att medlet är farligt, men det känns inte bra att bli lurad, säger Louise Ungerth.

Helen Frankenberg som är marknadschef på Selecta menar att det är beställaren som väljer om man vill använda riktig mjölk eller whitener.

Använder man produkter med mycket protein, som mjölk, måste man även teckna avtal om daglig rengöring och skötsel av automaten.

–En kaffeautomat ska vara enkel. Det enda lagkrav som finns är att man måste deklarera allergener som till exempel nötter. Är man diabetiker så vet man att man måste undvika laktos som finns i mjölk likaväl som glukossirap som finns i whitener, säger hon.

Behöver man inte ange på automaten att mjölken inte är mjölk utan en whitener?

–Nej, jag tycker att om man vill vara riktigt säker på vad det är så ska man fråga den ansvarige på företaget. Det går även att läsa på förpackningen när man fyller på automaten, säger Helen Frankenberg.

Det här finns i Selectas whitener:

•Glukossirap.

•Härdat vegetabiliskt fett.

• Mjölkprotein.

•Stabiliseringsmedel E340 (kaliumfosfater).

•Emulgeringsmedel E471 (mono- och diglycerider av fettsyror).

•Emulgeringsmedel E472c (mono- och diglyceriders citronsyraestrar).

•Klumpförebyggande medel E341 (kalciumfosfater).

•Färgämne E160a (karotener, betakaroten).

Miljödebattören Björn Gillberg skrockar när han får höra vad som finns i automatmjölken.

–Det är samma grundprincip i detta som i det mjölkersättningsmedel som jag tvättade skjortor i för 37 år sedan. Det är elementär kemi, säger Björn Gillberg.

–Man tar glukossirap och ett billigt vegetabiliskt fett. Det senare är en illaluktande grå massa som kommer i väldiga tankar. För att få fason på det tillsätter man färg och ett antal suspekta kemikalier som är ytspänningsborttagande och klumpförebyggande. Rent kemiskt är det samma sak som ett tvättmedel.

Det var i dokumentärfilmen ”Han kan bara inte hålla käft” som Björn Gillberg för 37 år sedan tvättade skjortor i mjölkersättningsmedlet Coffee Mate.

Inslaget fick ett enormt genomslag och Björn Gillberg blev under en tid centrum för en folkrörelse som började som en reaktion mot tillsatser i maten men som senare breddades till en protest mot bland annat miljögifter.

–En del av de ytspänningsnedsättande medel som fanns på den tiden har försvunnit. Protesten ledde dessutom till att Sverige förbjöd azofärgerna i mitten på 1970-talet men det kom tillbaka senare när Sverige gick med i EU, säger Björn Gillberg.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida

slv.se
Annons
X
Annons
Annons
X

Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen Stockholm, ville ha reda på vilken sorts mjölk det var i kaffeautomaterna på jobbet. Det var ingen mjölk, utan gräddersättning, så kallad whitener.

Foto: MARTIN VON KROGH Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X