Recension

Finna sigTvåsamheten skildrad med cyniskt bett

Agnes Lidbeck (född 1981) bor i Stockholm och arbetar som analytiker. ”Finna sig” är hennes debutroman.
Agnes Lidbeck (född 1981) bor i Stockholm och arbetar som analytiker. ”Finna sig” är hennes debutroman. Foto: Göran Segeholm

Med distans, ironi och inte så lite vrede analyserar Agnes Lidbeck tvåsamheten och dess konventioner i sin effektivt berättade debutroman.

Publicerad
Annons

Det börjar med en födelse, det slutar med en död. Mellan dessa två poler i ett kvinnoliv: det egna barnets inträde i livet och med det tillblivelsen som mamma, och den älskade mannens död och med den slutet på hennes funktion som kvinna, utspelar sig Agnes Lidbecks debutroman ”Finna sig”.

Det handlar om Anna, en helt normal kvinna ur den bildade medelklassen och hennes liv med Jens, hennes make, och deras barn som så småningom blir två. Ett äktenskap som sakta urholkas och till sist förlorar sin poäng. Ett moderskap som bänds in i Annas välordnade liv, så där som moderskap gör. Men också det eroderas på verklig mening, blir en serie tomma ritualer som ska likna känslor, likna närhet, men bara lägger ännu ett skikt av fernissa mellan människorna i familjen, förvandlar alla inblandade till stereotyper.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons