Annons

Tvångstankar styr hans liv – siffra kan vara ”dödsdom”

”Jag går aldrig ned från en trottoarkant på fel sätt. Det är sjukt”, säger Niklas Schiöler som beskriver sig själv som ”gravt OCD”.
”Jag går aldrig ned från en trottoarkant på fel sätt. Det är sjukt”, säger Niklas Schiöler som beskriver sig själv som ”gravt OCD”. Foto: Joakim Ståhl

Att gå 500 meter till Ica kan ta en evighet. Diskret parerar han skuggor, plattornas form, skårorna mellan. Han räknar och räknar igen. I boken Kontrollöga skildrar författaren Niklas Schiöler de bråkiga röster som han, tvångsneurotikern, är slav under.

Under strecket
Publicerad

Räknandet är Niklas Schiöler tvång. Han har koll på exakt hur många steg det är i varenda trappa i Lund.

Foto: Joakim Ståhl

Niklas Schiöler är författare, poesiforskare och undervisar i litterär gestaltning.

Foto: Joakim Ståhl

Alltid ”rätt” fot över mattan först. Niklas Schiölers vardag är full av tidsödande ritualer, vissa av dem går dock per automatik – som stegen över mattan.

Foto: Joakim Ståhl

Fem lökar är bra. Att det skulle ligga fyra stycken i skålen är otänkbart för Niklas. Fyra är en ”dålig” siffra.

Foto: Joakim Ståhl

Fem fingrar på stolskanten, aldrig bara fyra. Aldrig. Tvånget är att ”göra rätt”. Och fyra är ett olycksbådande tal för Niklas.

Foto: Joakim Ståhl

Bara ett stenkast från stationen i Lund bor författaren och poesiforskaren Niklas Schiöler. Vägen till hans ljusa lägenhet går via slingrande gångar mellan lummiga uteplatser. Vi ses för att tala om hans bok ”Kontrollöga”, en litterär skildring av att leva med tvångstankar och ritualer som präglar dagar och nätter.

Niklas Schiöler avslutade sitt mejl till Idagredaktionen (se nedan) år 2013 om att leva med OCD, Obsessive Compulsive Disorder, med hälsningen att en bok om en tvångsneurotikers vardag är på väg: ”Jag vill tro att den ligger klar nästa år”.

Annons
Annons
Annons