Tvångssyndrom blir sällan bättre av sig självt

Vissa har tvångstankar om att skada sin familj. Några är livrädda för att få hiv. Andra tvättar händerna exceptionellt mycket. I boken ”Fri från tvång” lär två kbt-psykologer ut bästa sättet att minska oron och få ett liv utan tidskrävande ritualer.

Under strecket
Publicerad

I sin bok guidar psykologerna Elin-Love Rosengren och Mia Asplund läsaren genom en behandling med kognitiv beteendeterapi mot tvång.

Foto: MIA CARLSSON/NATUR & KULTUR

Leonardo DiCaprio i Martin Scorseses ”The Aviator.”

Foto: AP PHOTO/MIRAMAX FILMS
Annons

Steg för steg lotsar psykologerna Mia Asplund och Elin-Love Rosengren läsaren genom en behandling i kognitiv beteendeterapi mot tvångsproblem. I den nya boken ”Fri från tvång” förklarar de vad tvångsproblem är, hur lätt det är att hamna i en ond cirkel och hur man ska ta sig ur den genom att utmana sig själv. Anhöriga, som också ofta lider, kan bli en del av lösningen genom att inte hjälpa till med extra rengöring, att inte lägga undan knivar med mera. Det kan låta enkelt, men ingen ska låta sig luras. Tvångstankar är mycket starka krafter. Detta är ångestladdad terapi som kostar både tid och smärta att gå igenom. Har man svåra problem bör man söka proffshjälp, men en bok kan förstärka effekten av psykologens hjälp.

Elin-Love Rosengren är vårdenhetschef vid allmänpsykiatriska mottagningen i Gävle. Hon understryker vikten av att se till att exponeringen, när patienten vågar göra det hon eller han är rädd för, sker på rätt sätt.

Annons
Annons
Annons