Perfect Guide

Tvålfagra män har sämre karriärmöjligheter

Vackra människor får fördelar.

Inte bara sexuella utan även sociala och karriärmässiga. Många människors världsbild – och hela skönhetsindustrin – vilar på denna vedertagna sanning.

Annons

På 90-talet hävdade ekonomiprofessorn Daniel Hamermesh att snygga personer tjänade bättre än andra. Enligt undersökningar från Handelshögskolan i Stockholm utgår vi från att attraktiva typer har roligare liv. Folk med bra fejor tillskrivs per automatik andra positiva egenskaper, såsom intelligens och trevlighet.

Så när de tvålfagra skådespelarna Rob Lowe och Kit Harrington gnällde om sämre roller och svårigheter med att bli tagna på allvar, hånlog många. Lite som när miljardärer klagar på att det är svårt att hitta bra hemhjälp. Hjärtat blöder inte direkt.

Men nu pekar studier från brittiska och amerikanska universitet på att Lowe och Harrington delvis har rätt. Män som, för att citera Derek Zoolander, är ”really, really ridiculously good-looking” har svårare att få toppjobb. Äldre, manliga chefer agerar nämligen glastak. Dels för att de inte vill ha onödig konkurrens – snutfagra kollegor innebär försämrade romantikmöjligheter på sommarfesten! – och dels för att folk har föreställningen att vackra män är lite … trötta i pallet. Skönheten har gett dem för mycket läns och för lite hinder i livet, vilket skapar sillmjölkar. De saknar helt enkelt rätta virket för att hävda sig i tuff konkurrens.

Skönheten har gett dem för mycket läns och för lite hinder i livet

Enligt stereotypen är modellsnygga män dessutom lite trista. Med ett självraggande ansikte krävs ju sällan humor för att lyckas kring bardiskarna. Och på höga positioner behövs skämtlynnet ibland för att lätta upp.

Enligt studierna hade kvinnors skönhet – chockerande nog – ingen som helst negativ inverkan på deras karriärsklättrarmöjligheter. Intressant. Och, om det stämmer, ännu ett exempel på att livet är orättvist.

Men jag har fortfarande svårt att tycka synd om Rob Lowe. Han är 52 men ser ut som 32. Och efter att under decennier ha harvat runt i olika B-filmer fick han trots allt vara med i världens bästa tv-serie, Vita huset. Där han briljerade. Dessutom är han sjukt kul i komediserien The Grinder.

Till Toppen