Annons

Jenny Björkman:Tvålen en biljett till det moderna samhället

Hygienismen slog igenom under det tidiga 1900-talet när renlighet var svaret på samtidens alla problem. I dag lär vi oss av såpoperor som Seinfeld att den största av synder stavas B.O. – body odour, det vill säga kroppslukt.

Publicerad

Att, som många svenskar nuförtiden, duscha varje dag ses inte sällan som grundläggande renlighet. Men för bara ett par decennier sedan skulle det ha varit otänkbart, och för hundra år sedan hade det inte bara varit omöjligt utan också ansetts både högfärdigt och fåfängt. Att tvätta sig, skrubba sig, raka och ansa sig, smörja in sig och bry sig om sig själv är emellertid inte längre tecken på flärdfullhet och stort ego. Tvärtom, den som inte ägnar sin egen person tid, kraft och pengar kan bli utpekad som ovårdad och till och med äcklig. Renlighet och renhet är grundläggande för social acceptans. I linje med detta pretenderar badrummet på att bli hemmets hjärta i stället för köket, och såväl heminredningstidningar som Ikeakatalogen är fyllda med tips om hur det kan bli ett ”riktigt” rum. I badrummet ska hela familjen kunna umgås och där ska man med gott samvete kunna skämma bort och rena sig själv. Alla har enligt detta budskap helt enkelt rätt till sitt eget privata spa.

Renligheten sitter dock inte bara i hur rosaskrubbad huden är. För många spelar mathållning, tvättsortering och menstruation en viktig roll för om man ska anses ren. För vissa är den manliga omskärelsen ett tecken inte bara på att man tillhör Guds utvalda folk, utan också på renlighet. Renlighet och smuts är uppenbarligen ett sammansatt och komplicerat kulturellt spel, där den enda fungerande definitionen av smuts är att det är något som hamnat på fel plats.

Annons
Annons
Annons