Annons
X
Annons
X

Tvåfrontsjakt pressar bin Ladin

PERSPEKTIV TERRORHOT

USA:s stora mål är att slå ut terrornätverket al-Qaida och fånga den mytomspunne ledaren Usama bin Ladin. När den amerikanske befälhavaren general Stanley McChrystal i förra veckan frågades ut i den amerikanska kongressen sade han apropå det islamistiska terrornätverket al-Qaida:

–Jag tror att vi kan slå ut al-Qaida, men för att lyckas behöver bin Ladin fångas in och ställas inför rätta eller dödas.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den 52-årige Usama bin Ladin är förgrundsfigur och symbolen för al-Qaida. Han är huvudansvarig för 11 september-attacken mot World Trade Center (minst 2752 människor dog) och har sedan dess varit världens mest jagade person. Hösten 2001, under USA-offensivens slutskede, lokaliserades han till ett grottsystem i Tora Bora-bergen. Med hjälp av lokalbefolkningen lyckades han undkomma och har sedan dess ständigt gäckat den amerikanska underrättelsetjänsten.

  Annons
  X

  Trots att USA 2007 höjde belöningen från 25 till 50 miljoner dollar (350 miljoner kronor) för tips som leder till bin Ladins gripande är det ingen som velat förråda den karismatiske ledaren.

  De amerikanska truppförstärkningarna i Afghanistan är viktiga för kampen mot al-Qaida och infångandet av dess ledarfigurer.

  –Det är knappast någon tvekan om att bin Ladin och hans närmaste medarbetare, däribland hans ställföreträdare Ayman al-Zawahri, rör sig i de ogästvänliga bergstrakterna i gränslandet mellan Afghanistan och Pakistan, skriver Syed Saleem Shahzad, byråchef i Pakistan för Asia Times Online och en av de mest initierade journalisterna när det gäller al-Qaida och talibanrörelsen.

  När USA:s president Barrack Obama i ett stort tv-tal meddelade att han ska skicka ytterligare 30000 soldater till Afghanistan nämnde han också för första gången en preliminär tidtabell. USA ska inleda tillbakadragande av trupper sommaren 2011. Målsättningen är att al-Qaida ska slås ut och att Afghanistans egen militär- och poliskår ska vara tillräckligt stor och utbildad för att ta över en allt större del av ansvaret för säkerheten i landet.

  Samtidigt som USA och andra länder förstärker den militära närvaron i Afghanistan har Pakistan för första gången på allvar lyckats ta upp kampen med de pakistanska talibanerna och al-Qaida, som under många år haft skyddade zoner i de laglösa västra regionerna på gränsen till Afghanistan.

  Den pakistanska armén har nu tagit kontroll över stora delar av södra och norra Waziristan, vilket betytt att många upprorsmän flytt söderut till Baluchistan. Barack Obama gav nyligen tillåtelse till sin militärledning att jaga terrorister med drönare (förarlösa plan) även i Baluchistan. Drönarna har mycket effektivt slagit ut al-Qaida-fästen i Waziristan – men attackerna har också dödat många civila och därför kritiserats starkt i Pakistan.

  Det betyder att de pakistanska militanta talibanerna och al-Qaida är trängda från två håll – både från USA på den afghanska sidan och från den pakistanska armén från andra hållet. De många terrordåden tycks vara en motreaktion hos desperata upprorsmän. Bara de senaste två veckorna har fyra attentat krävt omkring 150 människoliv.

  Terrordåden kan vara ett försök från militanta talibaner och al-Qaida att försöka tvinga Pakistans regering till förhandlingar och sätta stopp för arméns offensiv. Ju mer trängda upprorsmännen blir desto större är risken för nya spektakulära terrordåd. Men för Pakistans president Asif Ali Zardari gäller det att balansera kampen mot al-Qaida och de militanta talibanerna med det uttalade stöd för islam som finns i landet.

  Talibanrörelsen byggdes upp med hjälp av Pakistans säkerhetstjänst och stödet för talibaner i allmänhet är utbrett bland befolkningen. Terrordåden som bland annat slagit hårt mot civila har dock gett Zardari möjlighet att agera, men det är som sagt en balansgång på slak lina.

  Den pakistanske befälhavaren general Kiani har också gjort uttalanden de senaste veckorna som visar att han är mån om att det inte ska råda någon tvekan om islams betydelse för landet.

  –Vi lever och dör för islams lära, stoltheten över vår religion är en tillgång, sade Kiani när han talade till de sörjande efter attacken mot en moské i Rawalpindi och därmed vill Kiani stödja de religiösa ledarna samtidigt som han tar avstånd från terrordåd i Pakistan.

  Men det skulle sannolikt väcka alltför starka känslor inom landet om Kiani skulle ansvara för att Usama bin Ladin grips eller dödas. Den jakten får därför USA fortsätta på egen hand.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X