Annons
X
Annons
X

Tvååring ställer ut på galleri

Är det abstrakt konst av, säg Jackson Pollock – eller bara kladd av en tvååring? Frågan vad som är konst har kanske inte alltid ett givet svar – något som ett galleri i Australien fått erfara.

Foto: AP

På inbjudningskort och i annonser i konsttidskrifter gjorde Brunswick Street Gallery i Melbourne reklam för sin nya grupputställning. Fotografier delade plats med abstrakt konst – men det fanns ett problem.

En av konstnärerna, Aelita Andre, är inte mer än två år – något som galleriet inte kände till. Överraskningen blev stor när Aelitas mamma, som också är konstnär, kom med avslöjandet.

– Jag blev chockad, för att vara ärlig, och lite generad, säger galleriets chef Mark Jamieson till tidningen The Age.

Annons
X

Aelitas mamma Nikka Kalashnikova säger att hon inte försökt lura galleriet. Istället skickade hon sin dotters verk för att få en seriös bedömning. Och galleriet har efter noga övervägande nu beslutat att faktiskt ställa ut de abstrakta verken.

– Jag tänkte: vi gör ett försök, säger Mark Jamieson till The Age.

Det är dock inte bara han och galleriet som lyft fram Aelita Andre som en lovande konstnär. Även konstkritikern Robert Nelson på The Age kom med positiva omdömen i sin recension av utställningen.

Slutsatsen som Mark Jamieson drar är att det inte alltid är lätt att skilja abstrakt konst från vanligt kladd av ett barn. Frågan blir: hur ser man skillnad på ett verk av den amerikanske konstnären Jackson Pollock – den kanske mest kände konstnären inom den abstrakta expressionismen – och en barnteckning?

– Det finns olika sätt att sätt att göra abstrakt konst, ett formellt sätt och en mer fri form som grundar sig på en intuitiv grund. Och när det gäller det senare så kanske en tvååring kan göra det lika bra som en 30-åring, säger Mark Jamieson.

Se den unga konstnärens verk (Bilderna 8-15) bsgart.com.au
Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X