Annons

Två stjärnor till Frantzén/Lindeberg

Sverige har fått en ny tvåstjärnig restaurang. Det är krögarna Daniel Lindeberg och Björn Frantzén i Gamla Stan i Stockholm som står för den bedriften. Men Operakällaren och Leijontornet förlorar sina stjärnor.

Under strecket
Publicerad

** Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm behåller sina 2 stjärnor.

Foto: KARIN MALMHAV/SVENSKA DAGBLADET

Björn Frantzén och Daniel Lindeberg driver restaurangen ** Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm. Tvåstjärnig från 2010.

Foto: MAGNUS NEIDEMAN

Stockholm: Mathias Dahlgren ** Matsalen (behåller sina två stjärnor)

Foto: JUREK HOLZER

Stockholm: Mathias Dahlgren * Matbaren

Foto: JUREK HOLZER

Stockholm: * Fredsgatan 12. Behåller sin stjärna.

Foto: INGVAR KARMHED

Stockholm: * Fredsgatan 12 - Melker Andersson, Kock.

Foto: JUREK HOLZER

Stockholm: * Fredsgatan 12 - Danyel Couet, Kock.

Foto: DAVID MAGNUSSON

Stockholm: * Esperanto - Sayan Isaksson

Foto: MALIN HOELSTAD

Stockholm: * Esperanto. Kockar Daniel Höglander (tv) och Sayan Isaksson (th).

Foto: JUREK HOLZER

Stockholm: * Lux Stockholm - Henrik Norström (th)

Foto: GUNNAR LUNDMARK

Göteborg: * Kock & Vin

Foto: JACOB KARSTRÖM

Göteborg: * Kock & Vin - Claes Grännsjö/Björn Persson.

Foto: JACOB KARSTRÖM

Göteborg 2009: * Sjömagasinet - Leif Mannerström

Foto: TRAFALGAR

Göteborg 2009: * Sjömagasinet

Foto: SJÖMAGASINET

Göteborg: * 28+ - Hans Borén/Ulf Johansson

Foto: 28+

Göteborg: * 28+ - Hans Borén/Ulf Johansson

Foto: 28+

Göteborg: * Fond

Foto: TOMAS YEH

Göteborg: Stefan Karlsson på Fond.

Foto: TOMAS YEH

Stockholm: * Basement - Gustav Trägårdh (Bilden är från tävlingen Årets kock 2010)

Foto: KARIN GRIP

Stockholm: Operakällaren blev av med sin stjärna 2010.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK

Blir av med sin stjärna 2010: Stockholm: Operakällaren - Stefano Catenacci

Foto: JUREK-HOLZER

Stockholm: Leijontornet i Gamla stan blir av med sin stjärna 2010.

Foto: STEFAN BLADH

Leijontornet i Stockholm blev av med sin stjärna 2010. Kock Gustav Otterberg.

Foto: MAGNUS NEIDEMAN

Leijontornet i Stockholm blev av med sin stjärna 2010.

Foto: STEFAN BLADH

Varje år åker anonyma inspektörer runt och proväter på restauranger och bor på hotell. Dessa inspektörer betalar alltid för sin mat eller hotellnatt och avlönas av Michelin – allt för att bevara Guide Michelins oberoende och för att inspektörerna ska få samma upplevelse som övriga gäster. Efter besöken kan krogen drabbas av stjärnfall; det händer i år följande två krogar:

** Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm behåller sina 2 stjärnor.

Foto: KARIN MALMHAV/SVENSKA DAGBLADET

Björn Frantzén och Daniel Lindeberg driver restaurangen ** Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm. Tvåstjärnig från 2010.

Foto: MAGNUS NEIDEMAN

Stockholm: Mathias Dahlgren ** Matsalen (behåller sina två stjärnor)

Foto: JUREK HOLZER

Stockholm: Mathias Dahlgren * Matbaren

Foto: JUREK HOLZER

Stockholm: * Fredsgatan 12. Behåller sin stjärna.

Foto: INGVAR KARMHED

Stockholm: * Fredsgatan 12 - Melker Andersson, Kock.

Foto: JUREK HOLZER

Stockholm: * Fredsgatan 12 - Danyel Couet, Kock.

Foto: DAVID MAGNUSSON

Stockholm: * Esperanto - Sayan Isaksson

Foto: MALIN HOELSTAD

Stockholm: * Esperanto. Kockar Daniel Höglander (tv) och Sayan Isaksson (th).

Foto: JUREK HOLZER

Stockholm: * Lux Stockholm - Henrik Norström (th)

Foto: GUNNAR LUNDMARK

Göteborg: * Kock & Vin

Foto: JACOB KARSTRÖM

Göteborg: * Kock & Vin - Claes Grännsjö/Björn Persson.

Foto: JACOB KARSTRÖM

Göteborg 2009: * Sjömagasinet - Leif Mannerström

Foto: TRAFALGAR

Göteborg 2009: * Sjömagasinet

Foto: SJÖMAGASINET

Göteborg: * 28+ - Hans Borén/Ulf Johansson

Foto: 28+

Göteborg: * 28+ - Hans Borén/Ulf Johansson

Foto: 28+

Göteborg: * Fond

Foto: TOMAS YEH

Göteborg: Stefan Karlsson på Fond.

Foto: TOMAS YEH

Stockholm: * Basement - Gustav Trägårdh (Bilden är från tävlingen Årets kock 2010)

Foto: KARIN GRIP

Stockholm: Operakällaren blev av med sin stjärna 2010.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK

Blir av med sin stjärna 2010: Stockholm: Operakällaren - Stefano Catenacci

Foto: JUREK-HOLZER

Stockholm: Leijontornet i Gamla stan blir av med sin stjärna 2010.

Foto: STEFAN BLADH

Leijontornet i Stockholm blev av med sin stjärna 2010. Kock Gustav Otterberg.

Foto: MAGNUS NEIDEMAN

Leijontornet i Stockholm blev av med sin stjärna 2010.

Foto: STEFAN BLADH

Varje år åker anonyma inspektörer runt och proväter på restauranger och bor på hotell. Dessa inspektörer betalar alltid för sin mat eller hotellnatt och avlönas av Michelin – allt för att bevara Guide Michelins oberoende och för att inspektörerna ska få samma upplevelse som övriga gäster. Efter besöken kan krogen drabbas av stjärnfall; det händer i år följande två krogar:

1/25

** Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm behåller sina 2 stjärnor.

Foto: KARIN MALMHAV/SVENSKA DAGBLADET
2/25

Björn Frantzén och Daniel Lindeberg driver restaurangen ** Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm. Tvåstjärnig från 2010.

Foto: MAGNUS NEIDEMAN
3/25

Stockholm: Mathias Dahlgren ** Matsalen (behåller sina två stjärnor)

Foto: JUREK HOLZER
4/25

Stockholm: Mathias Dahlgren * Matbaren

Foto: JUREK HOLZER
5/25

Stockholm: * Fredsgatan 12. Behåller sin stjärna.

Foto: INGVAR KARMHED
6/25

Stockholm: * Fredsgatan 12 - Melker Andersson, Kock.

Foto: JUREK HOLZER
7/25

Stockholm: * Fredsgatan 12 - Danyel Couet, Kock.

Foto: DAVID MAGNUSSON
8/25

Stockholm: * Esperanto - Sayan Isaksson

Foto: MALIN HOELSTAD
9/25

Stockholm: * Esperanto. Kockar Daniel Höglander (tv) och Sayan Isaksson (th).

Foto: JUREK HOLZER
10/25

Stockholm: * Lux Stockholm - Henrik Norström (th)

Foto: GUNNAR LUNDMARK
11/25

Göteborg: * Kock & Vin

Foto: JACOB KARSTRÖM
12/25

Göteborg: * Kock & Vin - Claes Grännsjö/Björn Persson.

Foto: JACOB KARSTRÖM
13/25

Göteborg 2009: * Sjömagasinet - Leif Mannerström

Foto: TRAFALGAR
14/25

Göteborg 2009: * Sjömagasinet

Foto: SJÖMAGASINET
15/25

Göteborg: * 28+ - Hans Borén/Ulf Johansson

Foto: 28+
16/25

Göteborg: * 28+ - Hans Borén/Ulf Johansson

Foto: 28+
17/25

Göteborg: * Fond

Foto: TOMAS YEH
18/25

Göteborg: Stefan Karlsson på Fond.

Foto: TOMAS YEH
19/25

Stockholm: * Basement - Gustav Trägårdh (Bilden är från tävlingen Årets kock 2010)

Foto: KARIN GRIP
20/25

Stockholm: Operakällaren blev av med sin stjärna 2010.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK
21/25

Blir av med sin stjärna 2010: Stockholm: Operakällaren - Stefano Catenacci

Foto: JUREK-HOLZER
22/25

Stockholm: Leijontornet i Gamla stan blir av med sin stjärna 2010.

Foto: STEFAN BLADH
23/25

Leijontornet i Stockholm blev av med sin stjärna 2010. Kock Gustav Otterberg.

Foto: MAGNUS NEIDEMAN
24/25

Leijontornet i Stockholm blev av med sin stjärna 2010.

Foto: STEFAN BLADH
25/25

Varje år åker anonyma inspektörer runt och proväter på restauranger och bor på hotell. Dessa inspektörer betalar alltid för sin mat eller hotellnatt och avlönas av Michelin – allt för att bevara Guide Michelins oberoende och för att inspektörerna ska få samma upplevelse som övriga gäster. Efter besöken kan krogen drabbas av stjärnfall; det händer i år följande två krogar:

Målet för Frantzén/Lindeberg har hela tiden varit tre stjärnor. Och det här är ett stort steg på vägen dit. Nu är restaurangen en av fyra i Norden som har uppnått två stjärnor.

– Det känns riktigt jävla skönt, men det är klart. Om man har två stjärnor så vill man ha tre, säger köksmästaren Björn Frantzén.

De har inte hunnit fira ännu och Björn Frantzén låter stressad.

– Det krävs enorma uppoffringar för det här. Vi har jobbat många, många timmar i veckan under de 24 månader då restaurangen har varit öppen. Privatliv, familj och vänner blir väldigt lidande.

Är det värt alla uppoffringar?

– I dag är det värt det.

Vad har ni förbättrat?

– Vi har anställt mer personal för att vara jämnare, jobbat hårdare med att få tag på de bästa råvarorna och utvecklat samarbetet med vår egen trädgård i Katrineholm.

Frantzén/Lindeberg är inte den enda tvåstjärniga restaurangen i Stockholm. Bara en dryg kilometer bort ligger Mathias Dahlgren Matsalen som behåller sina två stjärnor från förra årets guide.

Totalt har Michelinguidens anonyma bedömare besökt 59 svenska restauranger, samtliga i Göteborg och Stockholm. Många av restaurangerna har fått flera besök.

Annons
Annons

– Särskilt om en restaurang ska få en ny eller förlora en stjärna gör man ett antal besök för att kunna fastställa att man tar rätt beslut. Det ska vara konsekvent bra över tid, säger Carl Stenson, presskontakt på Guide Michelin i Norden.

Och två svenska restauranger har förlorat sina stjärnor. Restaurang Leijontornet och Operakällaren levde inte upp till de höga kraven.

Carl Stenson påpekar också att Guide Michelin inte bara delar ut stjärnor, utan även utmärkelsen BibGourmand. Den går till restauranger som serverar ”otroligt vällagad mat till ett rimligt pris”.

– Jag vill gärna slå ett särskilt slag för den kategorin. Vi har fått 58 nya sådana restauranger i Europa, varav fyra ligger i Sverige, säger Carl Stenson

Varför har det blivit så många nya?

– Jag kan tänka mig att det har med finanskrisen att göra. Människor vill fortfarande äta gott, men något billigare. Då kan de här restaurangerna ha fått ett uppsving, säger Carl Stenson.

På Frantzén/Lindeberg fortsätter förberedelserna inför kvällens serveringar.

– Man kan inte laga mat för guideböcker. Vi försöker komma hit varje dag och göra allting lite bättre. Alla som jobbar här är tävlingsmänniskor, vi vet inget annat sätt, säger Björn Frantzén.

Men han betonar att de kommer att ta sig tid att njuta av stjärnglansen.

– Vi kommer att fira ordentligt, verkligen, det lovar jag.

Att Operakällaren och Leijontornet förlorar sina stjärnor kommer som en stor överraskning för svenska White Guide, som så sent som förra veckan presenterade sin krogguide för 2010.

– Jag är jätteförvånad över att det blir färre stjärnor i Stockholm och Göteborg när det borde bli fler, säger White Guides chefredaktör Mikael Mölstad. De måste ju också vara förtvivlade på Operakällaren. Ena veckan får de White Guides finaste utmärkelse, nästa vecka blir de av med en stjärna.

Mölstad anser att Guide Michelin är ogin mot Sverige och inte erkänner den höga nivån på våra restauranger.

– På mig verkar det som om de har olika måttstockar för bedömningen, jämfört med restauranger i Frankrike.

Det är inte bara stjärnkrogar i Guide Michelin. Fyra svenska restauranger är också nya i kategorin BibGourmand, en utmärkelse som ges till krogar som serverar vällagad mat till förmånligt pris: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden och Sjögräs i Stockholm, samt restaurang Familjen i Göteborg. I Göteborg behåller också samtliga stjärnkrogar sina stjärnor från i fjol.

”Atmosfären på Stockholms senaste lyxkrog Frantzén/Lindeberg är sober, elegant och leende lågmäld. En kväll här blir en oförglömlig upplevelse som förför, förbluffar och förnöjer”, skrev SvD:s Krogguiden i maj 2008 och gav duon köksmästaren Franzén och konditorn Lindeberg full pott, sex tärningsprickar.

Totalt fick elva svenska restauranger minst en Michelinstjärna.
Se hela listan!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons