Annons
X
Annons
X

Två sopkontinenter på drift dödar haven

Två sopberg som tillsammans är dubbelt så stora som den amerikanska kontinenten flyter omkring i Stilla havet. Enligt amerikanska forskare växer det med alarmerande hastighet. Varje år dödar soporna över en miljon sjöfåglar.

Den bitvis tio meter tjocka sörjan hålls samman av undervattensströmmar, skriver tidningen The Independent och hänvisar till en amerikansk forskningsrapport. Bergen växer snabbt och de amerikanska forskarna uppskattar att det rör sig om 100 miljoner ton sopor. Sopbergen upptäcktes av Charles Moore, oceanograf vid Algalitastiftelsen för marin forskning, som under 15 års tid arbetat med att kartlägga fenomenet. Massan ligger precis under vattenytan och syns därför inte på satellitbilder.

– Vi har likartade problem i Östersjön och Nordsjön. Även om det har blivit bättre lokalt så är det här fortfarande ett väsentligt problem. Många fuskar mer med utsläppen till havs eftersom det är mindre chans att bli upptäckt, säger Olof Lindén, professor i marinmiljövård vid World Maritime University i Malmö.

Det är djurlivet som tar mest skada av plastsoporna. Sköldpaddor drabbas genom att de fastnar i plastringar eller äter upp plastpåsar som de misstar för maneter. Enligt en rapport från FN dör varje år över en miljon sjöfåglar och 100 000 däggdjur av skador de ådragit sig efter att ha utsatts för nedskräpningen.

Annons
X

– Det är fruktansvärt och skrämmande att det är så stora geografiska områden som drabbats. Det är tragiskt att så många inte vet om att det är så här. Det behövs lagstiftning för att komma åt problemet, säger Frode Pleym, talesman för Greenpeace i havsfrågor.

Enligt rapporten utgör plasten 90 procent av soporna som flyter i haven. Det tar lång tid för naturen att bryta ned plasten och när det sker så omvandlas den till små partiklar och plastfragment som sprider sig i haven. Dessa fragment påminner om plankton och fiskarna uppfattar dem som fibrer som de tar in som föda.

– De blir mätta utan att ha fått i sig någon näring. Då växer de inte lika snabbt och fångsterna minskar i volym, säger Jonas Fejes, marinbiolog.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Olof Lindén har forskat kring utsläppen i Indiska Oceanen och sett liknande förstörelse där.

  – Korallrev och stränder på avlägsna öar är precis överfulla av sopor. Där finns enorma drivor av plasttofflor, flera hundra per meter, säger han.

  Överdrivet om ”sopkontinenter” blogg.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X