Två nya kulturhus i kommande S-budget

KULTURDEBATT Fler platser i kulturskolan, mer pengar till de fria grupperna och nya kulturhus i Skärholmen och i västerort. Det är några av nyheterna i Socialdemokraternas förslag till kulturbudget i Stockholm, skriver oppositionsborgarrådet Tomas Rudin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
S vill bygga ut Stadsbiblioteket till 20 000 kvadratmeter.

S vill bygga ut Stadsbiblioteket till 20 000 kvadratmeter.

Foto: JUREK HOLZER.
Annons

Socialdemokratins utgångspunkt i kulturpolitiken är att kulturen har ett egenvärde. Tillgången ska inte heller vara avhängig inkomst, kön eller var man bor. Efter snart åtta år av borgerligt styre i Stockholm så känns den här tanken allt mer avlägsen. Små men bestämda steg har tagits mot en form av managementattityd, kanske bäst illustrerad i kulturbonusen som betalas ut till den som kan inbringa intäkter.

Kulturen ska allt mer bära sina egna kostnader utifrån marknadens spelregler. Smalare yttringar får mindre möjligheter medan bredare kultur med större publikunderlag får bonus. Sakta krymps fältet för vad vi har tillgång till. Inom ramen för det här fältet – som ytterst handlar om mångfald och tillgänglighet – ligger den stora skiljelinjen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons