Två nya friare närmar sig brittiska Safeway

Under strecket
Publicerad
Annons

London Under veckoslutet dök två nya friare upp för att fresta snabbköpskedjan Safeways aktieägare med lockande bud.
Under loppet av en vecka har fem olika institutioner meddelat att de tänker lägga ett bud för Safeway. I City gnuggar bonushungriga bankmän, advokater och andra rådgivare händerna efter en tunn höst.
Först på plan var den lilla snabbköpskedjan Morrison, stor i norr, som ville åt Safeway för att nå en orörd marknad i södra England. De var villiga ett betala något under 3 miljarder pund i egna aktier. Bara dagen efter kom Sainsbury”s, tvåa på marknaden, och de var villiga att betala dryga 3 miljarder i aktier och kontanter. Därpå var det dags för amerikanska Wal-Mart, världens största kedja och ägare till brittiska ASDA. Wal-Mart har ännu inte satt ett pris, men en summa på 5 miljarder pund har nämnts och dessutom kan de betala i kontanter.
Ny på arenan är den amerikanska investmentbanken KKR, som specialiserar sig på uppköp och sedan lönsamma utförsäljningar. Den förbereder nu ett bud
och likaså gör den brittiska detaljhandelns främste entreprenör, den färgstarke Philip Green.
Philip Green har redan gjort sig ett flertal pundmiljarder genom att köpa upp olönsamma kedjor och sedan strömlinjeforma dem för att snabbt få dem på fötter. Han sitter nu inlåst med sina rådgivare för att formulera sitt bud. Finansiering behöver han inte oroa sig för, som en av Storbritanniens rikaste män kan han tömma sin egen ficka.

KKR kommer inte heller ha svårt att köpa kontant. Att dess bud har en chans att vinna är det inget tvivel om. Safeways mäklare sedan åtta år har redan bytt läger och sällat sig till KKR:s team. Det är inte Safeways butiker KKR är ute efter, det är möjligheten att göra ytterligare och lönsamma affärer som lockar. Safeways tre konkurrenter har redan visat att de är köpsugna och om KKR kommer över Safeway kan det stycka bolaget och sälja ut butikerna till alla tre och därmed förhindra att köpen hamnar inför monopolkommissionen. Detta skulle bli fallet om Wal-Mart eller
Sainsbury”s tog över Safeway.

Annons
Annons
Annons