Annons
X
Annons
X

19 misstänkta för våldsamt upplopp på boende

Personalen på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Lindås utanför Emmaboda uppger att de i går kväll tvingades låsa in sig när det utbröt ett bråk. Flera polispatruller skickades till platsen och två personer togs in på förhör. 19 personer är misstänkta för våldsamt upplopp.

(uppdaterad)
[object Object]
Personal kände sig tvungna att låsa in sig när ett storbråk uppstod på ett boende för ensamkommande barn i Lindås i Emmaboda. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Enligt tidningen Barometern ska bråket ha börjat på onsdagskvällen sedan en pojke på HVB-hemmet (Hem för vård eller boende) nekats köpa godis.

Vederbörande ska ha blivit arg och samlat ihop ett flertal kompisar i en attack mot personalen som låste in sig i ett utrymme.

– De slog sönder rutor och hade sig, säger John Nilsson, inre befäl vid polisen i Kronoberg och Kalmar län, till tidningen.

Annons
X

Enligt Thomas Svensson, socialchef i Emmaboda, var anledningen till upploppet missnöje med trångboddheten.

– Nitton av dessa ungdomar var väldigt missnöjda med boendesituationen, att det är trångt. Det blev ett upplopp, där bland annat fönsterrutor slogs sönder. Det riktades inget våld mot personalen, men de två personerna som var i tjänst låste in sig i personallägenheten, säger han till TT.

De 19 personerna är misstänkta för våldsamt upplopp.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Två pojkar har hämtats in för förhör. Den ene, som ska vara 16 år gammal, misstänks som anstiftare av upploppet medan den andre misstänktes för olaga hot och våldsamt upplopp. Den senare har dock släppts.

  – Åklagare har 96 timmar på sig att besluta om häktning, säger Johan Brun, presstalesman vid Kalmarpolisen.

  Personalen på HVB-hemmet ska efter incidenten ha evakuerat några av de boende för att lugna ner stämningen.

  Så sent som i måndags knivdödades en 22-årig kvinna som var anställd på ett HVB-hem för ensamkommande unga flyktingar i Mölndal, utanför Göteborg. En av de boende, en pojke i 15-årsåldern, misstänks för dådet. Den 22-åriga kvinnan jobbade ensam på natten.

  Åsa Regner (S), minister med ansvar för socialtjänsten, har kallat till möte med kommuner och fack för att diskutera problemen på bland annat HVB-hemmen för flyktingbarn.

  – Det här är en stor fråga. Det ska finnas tillräckligt mycket kvalificerad personal för att vården ska fungera, och det är anordnaren som ansvarar för det. Men vi märkte i höstas att det är en svår situation. Vi har också just avsatt en extra miljard kronor för att förstärka bemanning och organisation inom den sociala barn- och ungdomsvården, sade då Åsa Regnér till TT.

  I de riktlinjer som IVO Inspektionen för vård och omsorg, uttrycker på sin hemsida finns ingen föreskrift om hur många anställda det ska vara på ett HVB-hem eller hur bemanningen ska se ut under kvälls- och nattetid.

  – Det är upp till varje verksamhet själv att bedöma. Bemanningen ska vara anpassad till behoven och fungera dygnet runt, säger Anna Rosklint presskontakt för IVO:s avdelning sydöst som i inbegriper Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län.

  Larmet kom in till polisen vid 23-tiden expressen.se Polisen: ”Personalen fick stänga in sig medan de slog sönder rutor och hade sig” ostrasmaland.se Inga uppgifter om personskador aftonbladet.se Polisens händelserapport polisen.se
  Annons

  Personal kände sig tvungna att låsa in sig när ett storbråk uppstod på ett boende för ensamkommande barn i Lindås i Emmaboda.

  Foto: Suvad Mrkonjic/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X