Annons

Tove Lifvendahl:Två ljus i staken, två krav i baken

Andra advent.
Andra advent. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Blir statsrådet förklarat utan förtroende från riksdagen? Tove Lifvendahls brev om pågående förhandlingar och läsrekommendationer i advent.

Under strecket
Publicerad

Sedan 2014 har politiken fått sin egen motsvarighet till handelsfackets återkommande hot om strejk till påsk: hot om extra val i juletid. Medan många ägnat den andra adventshelgen åt att baka julkakor har partifolk av skilda kulörer istället ägnat tid åt att grunna på vägar för att undvika en situation där regeringen måste avgå och extra val utlyses.

Bakgrunden är att 73-punktsprogrammet innehåller en reformering av Arbetsförmedlingen, angående vilken nu Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt samlar blandat stöd för en misstroendeförklaring riktad mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Oklart ännu hur långt det drivs. Det finns många (i princip alla utom Sverigedemokraterna) som har intresse av att undvika extra val i ett läge då man riskerar att skapa ett nytt parlamentariskt underlag där många (i princip alla utom Sverigedemokraterna) i jämförelse med valresultatet 2018 kommer att försvagas.

Annons
Annons
Annons