Stort pådrag i Finland – två personer gripna

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Stefan Gustavsson

Ett hundratal myndighetspersoner, bland annat från Försvaret, har genomfört en stor operation i skärgården utanför Åbo. Insatsen är en del i en utredning av en internationell penningtvättshärva. Ett utpekat företag ska ha koppling till Ryssland – och uppköp av tomter nära djuphavsleder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under kvällen rapporterade Hufvudstadsbladet att två personer gripits under den mycket omfattande operationen. Sju personer har förhörts, enligt finländska Yle. Ett flygförbud på ungefär 20 gånger 30 kilometer upprättades.

Husrannsakningar gjordes i fastigheter, flygtrafik över området har stoppats och även båttrafik berörs. Ett 100-tal personer från polisen, Skatteförvaltningen och Kustbevakningen med båtar, flyg och helikoptrar deltar i operationen. Även personal från Försvarsmakten hjälpte till, enligt Huvudstadsbladet.

Centralkriminalpolisen misstänker att penningtvätt för flera miljoner har gjorts i ett aktiebolag registrerat i Finland med ägande utomlands.

Pådraget var enligt finländska medier stort vid ett företag som enligt handelsregistret sysslar med turism- och inkvarteringstjänster samt ägande och uthyrning av fastigheter. Bolaget har tidigare i finländska medier beskrivits ha ryska kopplingar och ska ha köpt upp flera tomter i Åbos skärgård, bland annat kring djupvattensleder.

Huvudstadsbladet skrev redan 2016 om hur Skyddspolisen i Finland märkt av att personer som har både ryskt och finskt medborgarskap köper fastigheter i landet, bland annat i Åboregionen, vid militäranläggningar och viktiga leder.

Tidningen hade då tagit del av ett utlåtande från säkerhetstjänsten till riksdagens förvaltningsutskott om oro över att fastigheterna kan utnyttjas av ryska soldater utan beteckning i kristid, vad som ibland kallas ”gröna män”.

Bolaget som enligt Huvudstadsbladet bland annat har varit i fokus för razzian har tidigare haft problem med myndigheterna, enligt Yle, som granskade märkliga tomtuppköp i februari i år. När Yle inte fick tag på ägarna skickade man upp en drönare för att ta bilder. Men den föll plötsligt till marken och kameran var försvunnen från drönaren.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons