Två fransmän fortfarande gisslan i Irak

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris I 25 dagar har de franska journalisterna Christian Chesnot och Georges Malbrunot varit gisslan hos olika grupper i Irak. Länge talades om en trolig frigivning. Men den har inte setts mycket av.
Det är ingenting som väcker någon större uppmärksamhet i Frankrike. Jo, tidningen Le Figaro, där Malbrunot var en frilansare med betydelsefulla kontakter i Irak och i arabvärlden, publicerar varje dag på förstasidan en bild på de försvunna och ett konstaterande att de och deras syriske chaufför fortfarande är försvunna.
Men på Le Figaro finns ingen ansvarig på utrikesredaktionen som vill uttala sig. ”Vi har inget mer att säga i frågan”, heter det. Samma svar på den franska utlandsradion, Radio France Internationale där Christian Chesnot var medarbetare.

För Frankrike är det som hänt nog ganska märkligt. Inget land har fått sådant genomslag i sina försök att befria gisslan. Alltifrån Yasser Arafat till radikala islamiska Jihad och Hamas uttalade sitt stöd för att gisslan skulle friges.
Efter tre
veckor fungerar tydligen tystnaden mest. De båda journalisterna har inte blivit frigivna. De har heller inte blivit dödade som den italienske journalist som för några veckor sedan mördades av samma grupp som uppger sig ha tagit Chesnot och Malabrunot som gisslan.
Motivet för att ta de båda som gisslan var att sätta stopp för det franska parlamentets beslut att införa förbud för muslimska flickor att bärja slöjor eller huvudduk i de statliga skolorna.
Skolstarten för en vecka sedan har inte lett till några reaktioner från muslimska grupper. Och olika muslimska organisationer i Frankrike har protesterat mot gisslantagandet av de båda franska journalisterna.
Tidningen Libération kallade i går gisslantagandet en attack mot muslimer i Frankrike.
Australien meddelade i går att man undersökte en rapport från en fransk nyhetsbyrå om att två australiska säkerhetsarbetare kidnappats i staden Samarra, södra Irak. Australierna skulle dödas inom 24 timmar om inte landet drog tillbaka sina trupper från Irak. Även
två östasiater ska ha kidnappats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons