Två ex-polacker skrämmer Polen

Berlin Superstjärnan Michael Ballack gör sin
första match i hemma-VM i kväll. Samtidigt kan Miroslav Klose, född i Polen,
skjuta sitta gamla hemland ur VM när Tyskland möter Polen.

Under strecket
Publicerad

Tyska anfallsduon Miroslav Klose och Lukas Podolski är båda födda i Polen. I kväll kan de krossa sitt forna hemlands VM-dröm. Efter förlusten mot Ecuador i premiärmatchen får det inte bli förlust igen.

Annons

Läget inför kvällens drabbning på Westfalenstadion i Dortmund är glasklart: Vid seger är Tyskland klart för åttondelsfinal.
Då är också polackerna i princip utslagna ur VM eftersom laget förlorade sin match mot Ecuador i fredags.
**
Och det största hotet mot de** polska VM-drömmarna kommer från en polskfödd anfallare. Miroslav Klose, skyttekungen som firade sin födelsedag genom att sätta två mål mot Costa Rica i öppningsmatchen, är född
i Oppeln i Polen och talar både tyska och polska.
– Jag hoppas att vi vinner, men det är inte en match som alla andra, jag är ju född i Polen. Men nu har jag tysk tröja på mig och det är det som gäller nu, säger Miroslav Klose.
**
Miroslav Klose kom till Tyskland** med sina föräldrar när han var åtta år gammal. Han har fortfarande många släktingar kvar
i Polen, ringer ofta till sin faster och farbror och semestrar där varje sommar. För Miroslav Klose blev fotbollen vägen in i det tyska samhället. Det var mitt sätt att integreras, berättade han vid en presskonferens i Berlin i går.
**
– Jag älskar att åka dit,** och jag älskar folket där. Jag hoppas att jag kan åka tillbaka till Polen även efter den här matchen, säger han.
Den 28-årige anfallaren från Werder Bremen har varit bofast i det tyska landslaget de senaste fem åren och var med både i VM 2002 och i EM i Portugal förra sommaren.
Men egentligen hade han lika gärna kunnat stå på andra planhalvan i kväll. Redan 1998 uppvaktade det polska förbundet Klose och undrade om han skulle vara intresserad att spela för sitt födelseland.
**
– Men det ville jag inte.** Jag visste att jag skulle få chansen att spela för Tyskland förr eller senare om jag fortsatte att vara bra, säger Miroslav Klose.

I det tyska landslaget har även den unge anfallaren Lukas Podolski polska rötter. Han är född i Gleiwitz.
Men det är inte bara de bägge före detta polackerna som kan ställa till problem för Polen i kväll. Lagkaptenen, mittfältsdirigenten och fixstjärnan Michael Ballack går också in i turneringen. Mot Costa Rica satt han på bänken, skadad, trots att han själv ville spela.
Den stora svagheten i det tyska laget är försvaret, där bland annat Hertha Berlins Arne Friedrich kritiserats hårt efter att Costa Ricas anfallsess Paolo Wanchope kunde göra två enkla mål i premiären.

Annons
Annons
Annons