Annons

Två av tre brott avskrivs utan polisutredning

Brottsplats södertörn. Det är lördag i ett av Stockholms största polisdistrikt. Elva patruller vakar över de 257 000 invånarna. Totalt lämnas 79 brottsanmälningar in under dygnet. De flesta avskrivs direkt. SvD:s granskning av Södertörns polisdistrikt har fått länspolismästare Carin Götblad att se över kriminalpolisens arbete.

Under strecket
Publicerad

Två tredjedelar av brottsanmälningarna till Södertörns polisdistrikt lördagen den 24 januari i år skrevs av utan att någon förundersökning inletts. Det var i princip bara när det fanns en utpekad misstänkt som polisen beslutade att utreda brottet.

I Södertörns polisdistrikt bor drygt en kvarts miljon människor. Förra året anmäldes här 38 138 brott. SvD har granskat ett helgdygn i januari, då inkom 79 anmälningar om brott.
Enligt lagen ska förundersökning inledas i samtliga brott där påföljden är mer än böter. Men SvD:s granskning visar att en majoritet av polisanmälningarna det här dygnet avskrevs direkt utan att en förundersökning inletts. Detta gäller även brott som exempelvis grov stöld eller inbrott, där påföljden är fängelse.

Annons
Annons
Annons