Annons
X
Annons
X

Två anhållna för människosmuggling

Två män har anhållits i Malmö misstänkta för misstänkta för omfattande människosmuggling från Irak.

Av TT
(uppdaterad)

– De har smugglat in ett antal personer, jag går inte in på hur många, säger gränspolisens biträdande sektionschef Leif Fransson.

Det handlar om irakiska medborgare som försetts med falska svenska pass och rest till Sverige. När de kommit till en svensk flygplats har de inte längre kvar passen, utan söker asyl i Sverige.

Människosmugglarna har använt pass som ställts ut på personer som kommit till Sverige tidigare och blivit svenska medborgare. Smugglarna har sedan utnyttjat porträttlikheten när passet satts i händerna på de irakier som ska använda det för att flyga till Sverige.

Annons
X

Passens riktiga innehavare har sålt passet, vanligen för 10 000 kronor styck, till människosmugglarna. Därefter är det bara att hävda att man tappat passet och ansöka om ett nytt.

– Vi har exempel på personer som ”tappat” passet en gång i månaden, säger Fransson.

Polisen har spanat på männen i några månader, men smugglingen kan ha pågått i år. Polisen menar att drivkraften enbart varit pengar, inte att hjälpa landsmän i nöd. I bostäderna togs både pengar och skuldförbindelser i beslag. Utåt sett har båda familjerna levt på bidrag, enligt polisen.

Malmö TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X