Annons

Den stumma döden (Gereon Raths andra fall)Tv-succéns förlaga blir spännande historielektion

Volker Bruch i rollen som Gereon Rath i ”Babylon Berlin”.
Volker Bruch i rollen som Gereon Rath i ”Babylon Berlin”. Foto: TT

Världsomspännande tv-succén ”Babylon Berlin” bygger på Volker Kutschers bokserie om kriminalkommissarien Gereon Rath. Andra delen i serien, som nu kommit på svenska, är både högkaratig spänningslitteratur och en berikande historielektion.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2

Volker Kutscher, född 1962, studerade germanistik, filosofi och historia och arbetade som tidningsredaktör innan han skrev sin första kriminalroman 1996. Hittills har sju romaner om Gereon Rath utkommit av planerade tio. 

Foto: Oliver BergBild 2 av 2

Berlin 1930. Depressionen efter fjolårets stora börskrasch skapar social och politisk oro i hela Weimarrepubliken. Många har alltför mycket att förlora. Huvudstaden är utslungad i en svindlande modernitet behärskad av den illuminerade urbanitetens frisinnade manifestationer och eldfängda demagogers grumliga ideologier. Revolutionära kommunistgrupperingar och uniformsklädda nationalsocialister färgar gatubilden, och varningssignalerna om att något farligt eller ohyggligt är på gång blir allt tydligare.

Det är också Bertolt Brechts, Alfred Döblins, Marlene Dietrichs och Hans Falladas legendomsusade Berlin, där odödliga fiktiva figurer som Mackie Kniven, Franz Biberkopf, Lola Lola och Pinnebergs på olika vis tvingas tillkämpa sig en plats i den kaotiska tillvaron. 

Annons
Annons
Annons